Американският държавен секретар Майк Помпео пристигна в Прага, откъдето се отправи на редица посещения в Централна Европа, в бурен момент както за САЩ, така и за региона. Пандемията, предлаганото изтегляне на американските войски и кампанията за ограничаване участието на китайската Huawei от инфраструктурни проекти в 5G сектора се очаква да доминират разговорите, пише онлайн изданието Emerging Europe.

Анализаторите определят това посещение като обединяващо усилие за антикитайския натиск на САЩ. Както Помпео заяви, Вашингтон иска да създаде „нов съюз на демокрациите“, за да „предизвика китайския век, за който мечтае Си Дзинпин“.

Държавният секретар на САЩ допълва: „Както президентът [Доналд] Тръмп даде много ясно да се разбере, ние се нуждаем от стратегия, която защитава американската икономика и начина ни на живот. Свободният свят трябва да възтържествува над тази нова тирания“.

Тази реторика, подобна на онази от студената война, се засилва напоследък, след като САЩ ускориха кампанията си срещу Huawei и т.нар. от Тръмп „китайски вирус“. Президентът на САЩ изглежда влага все повече енергия в атака срещу Китай. И точно както и предишната Студена война Централна Европа отново се оказва в основата на битката. За голямо разочарование на САЩ, много регионални лидери се опитват да изиграят глобалните суперсили.

В Прага Помпео получи възторжено посрещане от премиера Андрей Бабиш, яростен критик на Huawei. Чехия е беше една от първите европейски държави, които блокираха Huawei да работи по нови мрежи и да доставя на публични субекти още през 2018 г.

Още по темата

Любезното посещение на Помпео при чешкия президент Милош Земан, който е видно проруски и китайски ориентиран, обаче е било по-малко приятно за него. Той иска да убеди Чехия да се обърне към САЩ, а не към Русия, за сътрудничество в областта на ядрената енергия, по-специално изграждането на нов реактор за 6,2 милиарда евро в ядрената електроцентрала в Дуковани.

След това държавният секретар ще се отправи към Словения, за да предприеме отново кампания срещу Huawei, и се очаква да подпише двустранно споразумение за 5G сигурност с министър-председателя Янез Янша.

След бързо посещение в Австрия, за да говори отново за Huawei, както и за търговските и мироопазващи мисии, Майк Помпео ще се отправи към Полша за среща с президента Анджей Дуда. Дуда е одобрявана от Тръмп фигура и отношенията между Вашингтон и Варшава са по-топли от всякога.

Полша обаче флиртуваше с Huawei в миналото, повлияна от китайската икономическа сила, и правителството все още не е обявило твърда политика по въпроса. Huawei вече изгради частично 5G мрежата в страната, което кара някои анализатори да предположат, че Полша не може да се върне назад.

Независимо от това, наскоро Варшава обеща да ограничи доставчиците на инфраструктура с „висок риск“ и САЩ упорито работят в тази посока. Според Пьотр Лукашевич, анализатор от базираната във Варшава Polityka Insight, американското ухажване на управляващата партия „Право и справедливост“ е успешно. Като доказателство той посочва присъствието на 4 500 американски военни в страната. „Пекин осъзнава, че няма какво да предложи, което може да се конкурира с американските войски“, казва Лукашевич.

Източник: Investor.BG

Коментари