Цената на природния газ в Европа се повиши над 2500 долара за 1000 куб. м във за първи път от 8 март насам. Данните са на лондонската борса ICE. Общото увеличение на цената на газа от началото на деня надхвърля 8%. Вчера цената на газа в Европа надхвърли 2400 долара за 1000 куб. м., след като в неделя вечерта, 14 август, цените на газа също скочиха до 2350 долара за хиляда кубически метра.

Цената на септемврийските фючърси на хъба TTF в Нидерландия се повиши до 2501,7 долара за 1 хил. куб. м, или 238,765 евро за MWh (на базата на текущия обменен курс евро/долар, цените на ICE са в евро за MWh).

Значителното увеличение на цените на природния газ идва на фона на съобщенията от „Газпром“, че износът на руски газ за страни извън ОНД е бил намален с 34,7% от началото на 2022 г.

Едновременно с това руските медии съобщават за намаляване на добива от страна на „Газпром“.

От началото на година руският концерн е добил 274,8 млрд. куб. м газ. Това е с 13,2% (41,7 млрд. куб. м) по-малко от миналата година, са съобщили от компанията, цитирани от „Интерфакс“.

Търсенето на газ на компанията от газопреносната система на вътрешния пазар през този период намалява с 2,3% (3,6 млрд. куб. м). Износът за държави извън ОНД е 78,5 млрд. куб. м, което представлява спад от 36,2% (44,6 млрд. куб. м) спрямо същия период на 2021 г.

Компанията отбеляза увеличение на износа за Китай по тръбопровода „Силата на Сибир“ в рамките на двустранен дългосрочен договор между Газпром и CNPC. „Доставките редовно надвишават дневните договорени количества“, се казва в съобщението за пресата, без обаче да се посочват конкретни цифри.

По-рано „Газпром“ не изключи, че цените на газа в Европа може да се повишат и над рекордните 4000 долара за 1000 куб. м през зимата. Два пъти в шеговит тон заместник председателя на руския съвет по сигурността Дмитрий Медведев направи коментар по темата.

В началото на август месец бяха разпространени снимки от финландската телевизия Yle с пламъци в небето в близост до разпределителна станция на руската енергийна компания „Газпром“ близо до Портовая, където започва и газопроводът „Северен поток 1“. Според информацията това е доказателство, че Русия гори непродадения и недоставен на Европа природен газ. Пламъкът се е появил за първи път, след като Кремъл значително ограничи доставките на газ за Европа.

Коментари