шистов газ

Бумът на добива на шистов газ трансформира американския енергиен пазар, но дори и с множество технологични постижения изглежда, че дните му са преброени, пише RT.com. Шистoвата промишленост е изправена пред несигурно бъдеще, тъй като добиващите го се опитват да бягат по пътека от стръмни спадове.

Какво се случва с цената на петрола в началото на 2019Цените на суровия петрол от сорт „Брент“ удариха върхови стойности за 2019 г., като достигнаха над 6…Feb 15 2019bulmedia.net

От години компаниите са разгърнали редица техники за сондиране, за да извличат повече петрол и газ от своите кладенци, като непрекъснато засилват всеки етап на операциите по добив. По-дълбоко копаене, повече използвана вода, повече пясък, повече химикали, по-близко разстояние между кладенците, по дълго хоризонтално копаеене – всичко това, докарано до краен предел довежда до повече производство. По-високата продукция позволи на индустрията да надмине темповете на спад от кладенците на шистов газ.

Всъщност, от 2012 г. средните стойности са се увеличили с 44% до над 2100 метра дълбочина, а обемът на водата, използвана за пробиване, е нараснал с повече от 250%, според нов доклад на Post Carbon Institute. Взети заедно показват, че сондаж, пробит през 2018 г., разбива 2,6 пъти повече шисти от 2012 г., се казва в доклада.

Това звучи впечатляващо, но промишлеността просто може да прави първоначално зареждане. Комплексът от техники за пробиване „са намалили разходите и са позволили ресурсът да бъде извлечен с по-малко кладенци, но не са увеличили значително крайния възстановим ресурс“, предупреждава Дж. Дейвид Хюз, учен към Института и автор на доклада. Технологичните подобрения „не променят фундаменталните характеристики на производството на газ от шисти, те само ускоряват жизнения цикъл по добив“, казва той.

Известно време имаше достатъчно площи, за да се даде възможност за бърз растеж, но дните на бума в крайна сметка свършат. Вече има признаци на напрежение в находищата на шистов газ, където интензифицирането на пробиването започва да намалява възвръщаемостта. Поставянето на кладенци твърде близо един до друг може да доведе до по-малко налягане, което пък намалява общото производство. Промишлеността едва сега се съобразява с този проблем на интерференцията на кладенците “родител-дете”.

Източник на схемата: в-к „Капитал“

Също така, повечето вода и пясък, както и по-дълги (хоризонтално) и дълбoки пукнатини имат своите граници. Миналата година голямата компания за шистов газ EQT успя да пробие страничен сондаж, който надхвърля 5486 метра. Компанията се похвали, че ще продължи да удължава дължината. Но EQT бързо установи, че има проблеми, когато надвиши 5500 метра. „Решението да се пробият някои от най-дългите хоризонтални кладенци някога в скали от шисти се превърнаха в скъпа грешка, струваща стотици милиони долари“, съобщи Wall Street Journal по-рано тази година.

В крайна сметка ускорените темпове на спад означават, че са необходими огромни обеми капитал, само за да се запази производството. През 2018 г. индустрията е похарчила 70 милиарда долара за пробиване на 9 975 кладенеца, според доклада на Дейвид Хюз, като 54 милиарда долара са предназначени специално за петрол. „От 54-те милиарда долара, изразходвани за разработката петрол от шисти през 2018 г., 70% са служили за компенсиране на пониженията на полетата и 30% за увеличаване на производството“, пише Хюз.

С увеличеното разработване на шистовото находище, полето се препълва, а сладките места с голям обем се пробиват, съответно някои от тези оперативни проблеми започват да се увеличават. „Намаляването на производителността на кладенците в някои места, въпреки прилагането на по-добра технология, е прелюдия към това, което в крайна сметка ще се случи във всички находища на шистов газ: производството ще падне с голямо нарастване на разходите“, добавя Хюз. „Предположението, че производството на шисти може да расте завинаги въз основа на постоянно подобряващата се технология е грешка – геологията в крайна сметка ще диктува разходите и количеството ресурси, които могат да бъдат възстановени“, заключва експертът.

Борисов коментира строежа на интерконектора с Гърция„Около 20 май ще направим първа копка и ще започне строежът на интерконектора с Гърция. И в момента …Apr 29 2019bulmedia.net

Коментари