След като Съдът на Европейския съюз отхвърли жалбата на Унгария и Полша срещу политиката на ЕС да намали средствата на държави-членки, които нарушават върховенството на закона, министърът на правосъдието Юдит Варга нарече решението „политически мотивирано“, обобщава англоезичното издание „Hungary today“.

От своя страна управляващата партия Фидес реагира, че Унгария е била „стигматизирана“ заради своя закон за закрила на детето.

Варга каза в публикация във Фейсбук днес, че решението „доказва, че Брюксел злоупотребява с властта си… това е друг начин за оказване на натиск върху Унгария за измененията в нейния закон за закрила на детето, приети миналото лято“, които ЕС определи като дискриминационни спрямо ЛГБТК общността.

Позовавайки се на референдума от 3 април относно закона за закрила на детето, Варга каза: „Брюксел не може да приеме, че унгарците могат да кажат мнението си на референдум. Бюрократичният елит отказва да приеме свободните решения и мнения на унгарците“, каза правосъдният министър.

Управляващата партия Фидес коментира, че Унгария е „стигматизирана“ заради своя закон за закрила на детето.

Фидес посочи, че решението на Съда на Европейския съюз е „последният етап от едномесечна кампания на политическо отмъщение“, която е била „подготвена предварително“.

„Брюксел не иска да приеме отказа на Унгария да се поддаде на натиска, че прие закон за спиране на ЛГБТК пропагандата, насочена към деца, и дори свика референдум по въпроса“, пише в изявление на партията.

„Ето защо Унгария беше осъдена, ето защо целият този джихад за върховенството на закона беше пуснат в действие и затова брюкселските бюрокраати искат да заклеймят, осъдят и накажат страната ни“, се посочва в позиция на партията.

Върховният съд на Европейския съюз отхвърли обжалванията на Полша и Унгария за това дали е правомерно да се обвързват парите по европейски програми със съблюдаване за нарушения на върховенството на правото.

Базираният в Люксембург съд, който е най-висшата инстанция в ЕС, се произнесе по делото за правомерността на новия инструмент, който позволява отнемане на европейско финансиране заради нарушения.

Решението се очаква с огромно нетърпение като ключово събитие по проточилия се спор между евроинституциите и управляващите в Полша и Унгария, които са подложени на сериозни критики от останалите страни членки за ограничаване на правата на жените, ЛГБТ общностите и мигрантите, но и за задушаване на свободата на съдебната власт, медиите, академичните среди и неправителствените организации.

Коментари