неделя, май 26, 2024

Брюксел изложи варианти да накаже Полша за оспорването на законодателството на ЕС

Европейската комисия изложи своите варианти – вариращи от съдебни действия до удържане на еврофондове – за отговор на решението на Конституционния съд на Полша, което постави под въпрос върховенството на законодателството на ЕС, подчертавайки, че трябва да се предприемат действия за защита на общите ценности на Съюза, предаде „Ройтерс“.

„В момента Европейската комисия внимателно оценява това решение“, отбеляза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Но вече мога да ви кажа: дълбоко съм притеснена“, подчерта тя пред Европейския парламент в Страсбург преди реч на полския премиер Матеуш Моравецки в пленарната зала.

„Това решение поставя под въпрос основите на Европейския съюз. То е директно оспорване на единството на европейския правен ред“, настоя още шефката на ЕК. 

Тя каза, че първият вариант са така наречените наказателни процедури, при които Европейската комисия оспорва правно решението на Конституционния съд на Полша.

Друг вариант е механизъм за обуславяне и други финансови инструменти, при които средства от бюджета на ЕС и неговия фонд за възстановяване след пандемията ще бъдат блокирани за Полша.

„Това са парите на европейските данъкоплатци. А ако нашият съюз инвестира повече от всякога, за да насърчи нашето колективно възстановяване, трябва да защитим бюджета на Съюза срещу нарушения на върховенството на правото“, изтъкна Фон дер Лайен.

Тя каза, че трети вариант е прилагането на член 7 от договорите на ЕС, съгласно който правата на държавите -членки – включително правото на глас по решения на ЕС – могат да бъдат спрени, защото са нарушили основните ценности на блока.

„Полският конституционен съд, който днес постави под съмнение валидността на нашия договор, е същият съд, който според член 7 считаме за независим и легитимен“, каза тя. „Това идва в много отношения в пълен кръг.“

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!