В днешния си доклад за войната в Украйна британското разузнаване коментира твърдението на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, че Русия умишлено забавя операцията си в Украйна, за да избегне цивилни жертви.

Това бяха думи на Шойгу пред министрите на отбраната на страните-членки на Шанхайската организация за сигурност (ШОС), която се проведе в узбекистанската столица Ташкент на 24 август.

Почти сигурно е, че това е умишлена дезинформация, пишат британските разузнавачи.

Руската офанзива е в застой заради слабите резултати и ожесточената съпротива в Украйна, се посочва в доклада и се припомня, че руските войски, действащи в Украйна, многократно са нарушавали планираните оперативни срокове.

Също така е много вероятно Шойгу и президентът Владимир Путин да са уволнили поне шестима генерали именно защото не са напреднали достатъчно бързо.

В деня на речта на Шойгу руска балистична ракета с малък обсег на действие, изстреляна от комплекса „Искандер“, се удари във влак в град Чаплино, убивайки най-малко две деца, което не само опровергава думите на Сергей Шойгу, но и потвърждава готовността на Русия да нанася съпътстващи щети, когато смята, че има военно предимство при нанасянето на ракетни или артилерийски удари.

Руското министерство на отбраната призна, че неговите сили са ударили с ракета „Искандер“ военен влак, който е трябвало да достави оръжие на фронтовата линия в района на Източен Донбас. Киев съобщи за 25 цивилни жертви при руския удар, насочен срещу жилищни райони.

Коментари