Русия е уволнила най-малко двама висши командващи заради неуспешното им представяне във войната в Украйна. Това твърди британското военно разузнаване. В редовната си сводка британското министерство на отбраната посочва, че става въпрос за генерал-лейтенант Сергей Кисел за провала му да превземе Харков, както и за вицеадмирал Игор Осипов, който вероятно е бил застигнат от същата участ заради потопяването на руския крайцер „Москва“ през април.

Посочва се, че командващия генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов най-вероятно ще остане на поста си, въпреки че няма яснота дали той разполага с пълното доверие на президента Владимир Путин.

От британското ведомство допълват и че „културата на прикриване на истината“ вероятно е нещо обичайно в руската военна система в момента.

Те подчертават, че „търсенето на изкупителни жертви“ е основна политика в руската военна система и се очаква много официални лица, участващи във войната, „да отклоняват все повече вниманието си от основните цели, опитвайки се избегнат лична отговорност“.

По-рано този месец британското Министерство на отбраната съобщи, че руската армия сега е „значително по-слаба“, след като понесе загуби във войната с Украйна.

Коментари