Британският флот е обезпокоен от руски кораби до Острова

Британският флот твърди, че е видял „значително присъствие“ на руски кораби близо до териториалните води на кралството през последните няколко седмици. Това се казва в изявление, публикувано в събота от британските военноморски сили.

„Военните кораби на Кралския флот наблюдават значително руско присъствие в близост до британски води. Кралският флот последва девет руски кораба край британските води през последните седмици.

Всяко движение на руските кораби – подводница, миноносец, корвет, патрулен кораб и придружаващи влекачи и тилови кораби – са внимателно наблюдавани през последните две седмици от осем кораба на Кралския флот в координирана операция от Ламанша и Келтско море до води близо до западното крайбрежие на Шотландия, „- се казва в съобщението.

„Дори в контекста на пандемията на коронавируса можем бързо да реагираме на заплахи както в нашите териториални води, така и по света. Въпреки засилената активност от страна на Русия, ние винаги сме готови да отговорим„, каза адмирал Антъни Редакин, началник на щаба на британските военноморски сили.

Отбелязва се, че в тези операции са участвали британски фрегати и патрулни кораби. Те са наблюдавали по-специално движенията на големия крайцер „Вицеадмирал Кулаков“, патрулния кораб „Василий Биков“ и два спомагателни кораба, подводницата B-262 „Стари Оскол“, корветата „Бойки“. Според изявлението Кралският флот на Великобритания е подпомаган от френски флот.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!