Британия отчита тревожен 41% скок на COVID болни с респиратори

Ръководителите на NHS в Британия съобщават с тревога за броя на хората с респиратори в болници, отчитат увеличение през последната седмица, съобщава „Гардиън“. 

Заместник-изпълнителният директор на NHS, Шафран Кордери, коментира, че броят на пациентите с Covid в болници с нужда от респиратори се е увеличил с 41% през последната седмица, което според нея е силна индикация, че Covid оказва влияние върху здравните услуги.

Кордери каза пред BBC Breakfast: „На фронтовата линия наистина са под огромен натиск … те имат планове за справяне с изоставането, но с увеличаване на броя на случаите на Covid и търсенето на спешна помощ това е наистина предизвикателство.“

Кордери заяви, че лидерите на NHS вече се притесняват от възможността вълна от Covid да се сблъска с други зимни заболявания като грип и респираторни вируси по-късно през годината, което представлява „значително предизвикателство“ за здравната система.

„Мисля, че трябва да разгледаме и това внезапно нарастване на търсенето на спешна помощ, наблюдаваме рекордни нива на търсене на такъв вид грижи.“

Числата остават далеч под пика от 4077 на 24 януари и са по-близо до нивата, наблюдавани в края на април. Последните налични данни показват, че броят на пациентите в болница е 1378, подобно на началото на май, докато дневният брой на новите случаи е 11 625, последно наблюдавани в средата на февруари.

Официалните данни, публикувани от Службата за национална статистика показват, че броят на смъртните случаи от грип и пневмония сега е 10 пъти по-висок от Covid.

В ефира на предаването „Днес“ на BBC Radio 4 проф. Нийл Фъргюсън, епидемиолог от Импириъл колидж Лондон, коментира, че това и други данни от наблюдението са „обнадеждаващи“, въпреки нарастващите случаи.

По-ниските хоспитализации и смъртността от COVID в сравнение с броя на случаите доказват високата ефективност на ваксините за защита на хората от сериозни заболявания, каза той.

„Вече е ясно, че наличието на две дози AstraZeneca, Moderna или Pfizer осигурява високо ниво на защита срещу тежко заболяване. Хората все още се заразяват, но на много по-ниско ниво, получават 80-90% защита и дори тези хора, които се заразяват след две дози, са почти сигурно 50% по-малко инфекциозни, така че комбинираният ефект доста драматично намалява риска“.

Той добави, че процентите на инфекция – особено за варианта Делта – са концентрирани в неваксинирани групи, включително деца в училищна възраст. „За съжаление тази картина ще продължи още няколко седмици, докато преминем третата вълна, която ще се развие през следващите няколко месеца“, каза той.

По-късно тази година здравните служби ще трябва да бъдат подготвени за „потенциално доста значителна грипна епидемия„, тъй като мерките за социално дистанциране в целия свят миналата година я понижиха до необичайно ниски нива. Това може да се противодейства със сезонни противогрипни ваксини, каза той.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!