Британия обяви коронавируса за сериозна и непосредствена заплаха за обществото

Великобритания заяви в понеделник, че новият коронавирус представлява сериозна и непосредствена заплаха за общественото здраве, стъпка, която дава на правителството допълнителни правомощия за борба с разпространението на вируса, съобщава „Ройтерс“.

„Държавният секретар декларира, че честотата или предаването на нов коронавирус представлява сериозна и непосредствена заплаха за общественото здраве“, заяви здравното министерство.

„Мерките, посочени в тези наредби, се считат за ефективно средство за забавяне или предотвратяване на по-нататъшното предаване на вируса„, посочват от министерството.

Министерството определи болница Arrowe Park и Kents Hill Park като „изолиращи“ съоръжение, а провинция Ухан и Хубей в Китай като „заразена зона„.

Досега Великобритания съобщава за регистрирани четири случая на коронавирус, докато британските граждани, които са върнати от Ухан, са подложени на карантина за 14 дни.

Екип от експерти начело със Световната здравна организация – СЗО пристигна в Пекин в понеделник. Тедрос Адханом Гебрейсус заяви, че е имало „някои случаи на предаване“ от хора, които не са били в Китай.

„Откриването на малък брой случаи може да показва по-широко разпространение в други страни; накратко, може да виждаме само върха на айсберга„, обясни той в „Туитър“.

Той призова глобалната общност да работи заедно и да споделя това, което знае в реално време със СЗО.

В духа на научната солидарност тази седмица ще се съберат 400 от водещите световни експерти на СЗО Женева, за да се приоритизира работата по всички необходими инструменти, включително бърза диагностика, ваксина и ефективни лечения“, пише Гебрейсус.

Повтарям призива си за спокойствие. Отново призовавам за солидарност – човешка, финансова и научна солидарност. Всяко нарушение в солидарността е победа за вируса“, допълва той.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!