втори референдум Брекзит

Все повече британци искат Обединеното кралство да остане член на Европейския съюз, отколкото да напусне, според проучване, проведено в неделя, което също показва, че избирателите искат сами да вземат окончателно решение, съобщава агенция Ройтерс.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март, но премиерът Тереза Мей се бори да получи одобрение на договореностите за Брекзит с ЕС от парламента, което създава огромна несигурност относно възможността за сключване на сделка или дори дали страната изобщо ще напусне.

Проучването на фирма YouGov показва, че ако незабавно се проведе втори референдум, 46% биха гласували да останат, 39% ще гласуват за отпуск, а останалите не знаят, няма да гласуват или отказват да отговорят на въпроса.

Когато тези, които още не са определили позицията си и тези, които отказават да отговорят в допитването, са извадени от извадката, разделянето е 54 на 46 в полза на оставане в ЕС.

Това в общи линии е в съответствие с други проучвания, проведени през последните месеци, които показват дълбоко разделен електорат, в който мнението е леко наклонено към оставане в ЕС. В референдума през 2016 г. гласувалите бяха съответно 52 на 48% в полза на излизане от Съюза.

Проучването на повече от 25 000 гласоподаватели беше поръчано от кампанията за народно гласуване, която оглавява все по-мащабна инициатива за провеждане на втори референдум за Brexit.

Прекрояват границите на света след Брекзит? Писмо на британския премиер Тереза Мей разкри какЕвропейският съюз (ЕС) ще включи план за митническа граница в Ирландско море в случай, че не бъде ск…Nov 9 2018bulmedia.net

Коментари

loading...