мей партия

Без Брекзит, Тереза ​​Май никога нямаше да бъде на Даунинг стрийт 10. Процесът направи възможно нейното влизане, здъвка я с помощ от всички страни и в крайна сметка я изплю, пише Марк Халам за Дойче веле. Но Брекзит не е приключил, нито като политически процес, нито като политически убиец.

Вероятно Мей ще остане на поста си като премиер до края на юли, но ​тя официално ще подаде оставка като лидер на своята консервативна партия днес. Оставката ù ще стартира надпревара за неин приемник. Тази надпревара ще доведе на власт и нов премиер.

Мей обяви намерението си да подаде оставка на 24 май в емоционално изказване, след като британските депутати на три пъти отхвърлиха нейното споразумение за Брекзит, договорено с ЕС.

Извънредно: Тереза Мей се предаде най-накрая, хвърли оставка (ВИДЕО)Премиерът на Великобритания Тереза Мей обяви, че подава оставка на 7 юни, пише „Гардиън“. Още от Св…May 24 2019bulmedia.net

След днешното обявяване на оставката започва процес по избор на приемник на лидерския пост на Консервативната партия. На 10 юни ще се приемат кандидатури за поста. На 13 юни консервативните законодатели ще проведат няколко кръга гласувания, за да намалят броя на кандидатите, като всеки път ще се гласува тайно. Всеки кандидат с 16 гласа или по-малко в първия кръг отпада от състезанието.

Ако всички кандидати имат повече от 16 гласа, отпада този с най-малко гласове. Във втори кръг на гласуване отпада всеки кандидат с 32 гласа или по-малко. Ако всички кандидати имат повече от 32 гласа, отпада този с най-малко гласове. По-нататъшните гласувания са насрочени за 18, 19 и 20 юни и ще продължат, докато останат двама кандидати. За окончателните двама кандидати гласуват всички членове на Консервативната партия, като победителят се обявява за нов лидер.

При предишни състезания за лидерския пост това гласуване се извършваше по пощата. Партията каза, че иска да завърши този етап в седмицата, която започва на 22 юли. Докато тече процедурата, Мей ще изпълнява функциите на премиер.

Седем кандидати за поста на Тереза МейСедем кандидати от Консервативната партия претендират за наследяване на поста на Тереза Мей като пре…May 26 2019bulmedia.net

Коментари