неделя, май 26, 2024

Брекзит ще удари растежа на Великобритания повече от COVID-19

Брекзит ще удари икономическия растеж на Великобритания повече от пандемията от коронавирус в дългосрочен план. Това обяви ръководителят на британски правителствен орган, който съветва за финансовите перспективи.

„В дългосрочен план Брекзит ще има по-голямо въздействие в сравнение с пандемията“, изтъкна председателят на Службата за бюджетна отговорност Ричард Хюз пред Би Би Си след актуализация на държавния бюджет.

Хюз уточни, че последните данни показвали, че въздействието на Брекзит било „до голяма степен в съответствие“ с предположението на службата, че излизането на Великобритания от Европейския съюз ще „намали дългосрочния ни БВП с около четири процента“.

Той добави, че неговата служба смята, че „пандемията ще намали тази продукт с още два процента“.

Великобритания официално напусна ЕС в началото на годината, докато Брекзит допринесе за нарушения на доставките, причинени и от COVID-19.

Използвайки прогнозите на Службата за бюджетна отговорност, британското правителство вчера обяви, че общото производство в Обединеното кралство се очаква да се възстанови с 6,5% тази година, преди да се забави леко през 2022 г.

Актуализирайки плановете за данъци и разходи на Великобритания, финансовият министър Риши Сунак добави, че британската икономика е на път да се върне към нивото си отпреди пандемията в началото на следващата годината.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!