Борис Джонсън ЕС

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви пред лидерите на държавите от ЕС, че те не трябва да се съмняват в готовността на кралството да излезе от Съюза дори без сделка, защото това ще бъде тяхната историческа грешка. Това обяви в неделя представител на Джонсън след разговорите си с френския президент Еманюел Макрон и португалския премиер Антониу Коща.

„Обединеното кралство направи голямо и важно предложение, но дойде време Европейската комисия да прояви готовност за компромиси. Ако това не се случи, Обединеното кралство ще напусне ЕС без сделка“, каза Джонсън.

В същото време той използва реториката, критикувайки закона, приет под натиска на опозицията, който нарежда на Джонсън да поиска от ЕС тримесечно удължаване на преговорите до 31 януари 2020 г., ако страните не се споразумеят до 19 октомври. „Законът за предаването и неговите автори подкопават преговорите, но ако лидерите на ЕС залагат, че този закон ще предотврати излизане без сделка, това би било историческа грешка“, добави говорителят на Джонсън.

На 2 октомври Джонсън предаде на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер новите предложения на Лондон за границата със Северна Ирландия, което остава основната пречка за сключването на сделката за Брекзит. В ЕС инициативите на британското правителство бяха посрещнати без ентусиазъм и отбелязаха в тях наличието на проблемни въпроси, които трябва да бъдат разгледани от Лондон.

Обединеното кралство трябваше да напусне ЕС на 29 март 2019 г., тоест две години след писмено известие за напускане на общността. Въпреки това, членове на Камарата на общините на британския парламент три пъти отхвърлиха проектоспоразумението за условията на Брекзит, постигнато между Брюксел и правителството на премиера Тереза ​​Мей. В резултат на това ЕС се съгласи да отложи Брекзит, първо за април или май, след това за 31 октомври, а Мей е принуден да подаде оставка, като не успя да прекъсне задънената улица.

Джонсън, който я замени, настоява страната да не иска Брюксел за нови отлагания и трябва да напусне Европейския съюз не по-късно от 31 октомври със или без сделка.
Борис Джонсън в нов скандал с държавни пари заради любовницаНов скандал се развихри около премиерът на Великобритания Борис Джонсън. Той е заделил десетки хиляд…Sep 23 2019bulmedia.net

Злоупотребил ли е Борис Джонсън с власт?Администрацията на Лондон е изпратила събрана информация на правораздавателните служби за потенциалн…Sep 29 2019bulmedia.net

Най-лошият сценарий за Брекзит: Операция „Жълт чук“Планът на британското правителство за Брекзит без споразумение предупреждава, че тежки нарушения на …Sep 12 2019bulmedia.net

Коментари