Британският премиер Борис Джонсън се изправя пред вот на доверие от съпартийците си от Консервативната партия тази вечер, съобщава „Ройтерс“. Председателят на групата „Комитет 1922“ Греъм Брейди заяви, че е бил прехвърлен прагът от 15% от депутатите тори, които искат вот на доверие към Джонсън. През уикенд премиерът беше освиркан по време на церемонията по повод платинения юбилей за 70-годишнината от коронясването на кралица Елизабет Втора.

За да бъде поискан вот на доверие към Джонсън, трябва най-малко 54 консервативни членове на парламента да поискат от Брейди да инициира това.

Брейди е начело на „Комитет 1922“, обединяващ консервативните депутати, които не заемат постове в правителството. Засега не е ясно колко от тях са изпратили писма до председателя на комитета.

Джонсън стана премиер на Великобритания през 2019 г. Той обаче не се справи с натиска вследствие на т.нар. „Партигейт“ – скандала с партитата, провеждани в офиса и резиденцията му на „Даунинг стрийт“, докато страната беше в строг локдаун заради пандемията.

За да бъде отстранен Джонсън от поста си, в подкрепа на това ще трябва да гласуват 180 депутати консерватори, което някои смятат за трудно за постигане.

Британският външен министър Лиз Тръс обяви днес, че ще подкрепи британския премиер при вота на доверие.

Премиерът има моята 100% подкрепа в днешното гласуване и аз силно насърчавам колегите да го подкрепят, написа тя в Туитър. „Той се изказа за възстановяването от COVID-19 и подкрепя Украйна в лицето на руската агресия. Той се извини за допуснатите грешки. Сега трябва да се съсредоточим върху икономическия растеж“, настоява Тръс.

Джонсън се сблъска с редица призиви от опозицията и от собствената си партия да подаде оставка заради т.нар. скандал „Партигейт“, след като вътрешно разследване установи, че той и негови служителите са се наслаждавали на купони с алкохол в нарушение на строгите ограничителни мерки, постановени от британското правителство.

Първоначално премиерът отрече да е имало нелегални партита и увери, че всички правила са спазени. Впоследствие обаче той се извини за случая, но отказа да подаде оставка, заявявайки, че съзнателно не е извършил каквито и да било нарушения.

Коментари