Борис Джонсън: Има гореща любов между Великобритания и Франция

Британският премиер Борис Джонсън се стреми да смекчи напрежението в отношенията с Франция, възникнало след сключването на британско-американската сделка с Австралия за изграждане на подводници за сметка на сделката с Париж за подводната армада.

„Любовта ни към Франция е неразрушима. Ние сме много горди от отношенията си с Франция, тя е от голямо значение за нашата страна“, заяви „Блумбърг“. Агенцията се позова на изказване на Борис Джонсън в самолета пред журналисти, които го придружават по време на посещението му в САЩ.

Премиерът добави: „Това са изключително приятелски отношения, сърдечни, те са от век или повече и са жизненоважни за нас“.

Тази седмица президентът на САЩ Джо Байдън, австралийските премиери Скот Морисън и британският премиер Борис Джонсън обявиха създаването на ново тристранно партньорство за сигурност – AUKUS. Първата голяма инициатива на AUKUS ще бъде изграждането на атомна подводна флота за Австралия. Това предвижда отказа на Канбера от договор за 90 милиарда долара за изграждането на подводници с френската компания Naval Group.

В същото време, както беше съобщено, френският президент Еманюел Макрон не беше информиран за подготовката на споразумение за партньорство, неговите подробности бяха договорени от трите страни на срещата на върха на Г -7 през юни в Корнуол в Южна Англия от 11 до 13 юни. В британското правителство документите, свързани със сделката, бяха означени като „строго секретни“, а дискусиите им се проведоха в специално защитени помещения.

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан по-рано отрече съобщенията, че предварителните консултации с Франция са били проведени преди обявяването на споразумението, като заяви, че „това не е вярно“. Съюзниците не се отнасят един с друг с такава жестокост, с такава непредсказуемост“, каза френският външен министър.

Клемент Бон, държавен секретар по европейските въпроси във френското външно министерство, позовавайки се на Великобритания, определи споразумението като „връщане към приетата от Америка форма за васалитет“.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!