Борис Джонсън: ЕС трябва „да скочи“, за да срещне Великобритания на средата на пътя по сделката за брекзита

Британският премиер Борис Джонсън смята, че ЕС трябва „да скочи“, за да пресрещне по средата на пътя неговите предложения за промяна в споразумението на брекзита, предаде ДПА.

„Така, както виждам нещата, публикуваните тази седмица предложения означават, че ние, Обединеното кралство, скачаме до остров на средата на реката“, пише Джонсън в статия, публикувана в неделните издания на подкрепящите брекзит таблоиди „Сън“ и „Експрес“.

„Ако ще напускаме със сделка, трябва ЕС да скочи от своя страна и да се присъедини към нас там, като покаже своето желание да постигнем сделка, която парламентът на Обединеното кралство да приеме“, отбелязва той.

„Така че казвам на нашите европейски приятели: не изпускайте тази възможност, която дава нашето ново предложение“, заявява премиерът и приканва Брюксел да седне с Лондон „на масата за преговори в духа на компромиса и сътрудничеството“. Борис Джонсън подчертава, че ако ЕС иска, сделка ще има и повтаря, че в противен случай Великобритания ще напусне блока на 31 октомври без споразумение.

Високопоставени представители на ЕС отхвърлиха новите предложения на Джонсън и поискаха от него да даде някои уточнения във връзка за статута на ирландската граница, който все още е главният спорен момент.

Източник: BTV.bg

Коментари

error: Съдържанието е защитено!