Не трябва да се допуска руският президент Владимир Путин да разшири военните действия и в други страни след инвазията в Украйна, а Русия трябва да бъде изолирана от международната общност. Такава позиция изрази върховният представител на ЕС външните работи Жозеп Борел пред CNN TÜRK.

За да не допусне разрастване на войната с въвличане на други държави, ЕС няма да предприеме военна намеса в Украйна, но общността подкрепя украинската страна и трябва да санкционира руската икономика така, че Русия да не е в състояние да продължи войната, посочи Борел.

Припомняме, по данни на глобалната база данни за мониторинг на санкциите Castellum.ai Русия вече е най-санкционираната страна в света заради войната с Украйна.

„От една страна ние се опитваме да подкрепяме Украйна, от друга – да предотвратим голяма война. Никой не трябва да се оправдава пред Путин. Защото той може да разшири военната си дейност. Може да е срещу страна от НАТО или срещу друга. Има сериозни опасения. Путин ще продължи да атакува и ние трябва да ограничим атаките. Трябва да изолираме Русия от международната общност, трябва да подкрепяме Украйна.“ – коментира първият дипломат на ЕС.

По отношение на заявлението на Украйна за членство в Европейския съюз, Борел заяви, че ЕС незабавно е отговорил утвърдително.

„Украйна принадлежи към европейското семейство. Това е очевиден факт, географски и исторически. Има някои процедури. Вече започнахме този процес.“ – уточни той.

Но украинската страна обаче беше отказано приемане в общността по ускорена процедура.

Коментари