Блинкън притисна Китай за COVID-19 и Тайван в рядък телефонен разговор

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пришпори Китай да покаже повече прозрачност за произхода на COVID-19 пандемията и да отслаби натиска върху Тайван в рядък телефонен разговор с високопоставено китайско официално лице, информира „Франс прес“.

Блинкън, говорейки по телефона от срещата на лидерите на страните членки на Г-7 в Англия с члена на Политбюро на Китайската комунистическа партия Ян Джиечи, „подчерта значението на сътрудничеството и прозрачността по отношение на произхода на вируса“, ​​включително да разреши на експертите на Световната здравна организация да се върнат в Китай.

„Той също така призова Пекин да прекрати кампанията си за натиск срещу Тайван и да разреши мирно въпросите, свързани с преминаването през Тайванския проток“, се уточнява в изявление на Държавния департамент.

Двамата дипломати са обсъдили и политиката на Северна Корея. Блинкън е изразил опасенията на САЩ във връзка с влошаването на демократичните норми в Хонконг и „геноцида“ над уйгурите мюсюлмани в Синцзян и призова Китай и да освободи „неправомерно задържаните“ американски и канадски граждани.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!