Блинкън обсъжда с Полша действия срещу заплахата „Северен поток 2“

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обсъди по телефона с полския външен министър Збигнев Рау газопровода „Северен поток 2″ и заплахата, която представлява за енергийната сигурност на Европа, коментира ръководителят на пресслужбата на американското външно министерство Нед Прайс, цитиран от ТАСС. 

„Държавният секретар обсъди и нашето сътрудничество с Полша за противодействие на заплахата за енергийната сигурност на Европа от газопровода „Северен поток 2“, се казва в документа.

Блинкън отбелязва „силата на полско-американското партньорство“ чрез НАТО, както и „в противодействието на регионалните и глобалните предизвикателства„.

Блинкън коментира и важността на „защитата на свободата на медиите и зачитането на правата на човека„. Държавният департамент обясни това с факта, че Полша ще председателства Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа през 2022 г.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски обяви, че Киев ще продължи борбата си срещу газопровода „Северен поток 2“, независимо от позицията на Европа.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!