Блинкъ обсъжда с ОАЕ и Израел „Споразумението Авраам“

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще обсъди с колегите си от Израел и Обединените арабски емирства (ОАЕ) следващата седмица напредъка, постигнат по така нареченото „Споразумение Авраам“, както и регионалната сигурност, съобщи Държавният департамент на САЩ в събота.

Блинкън ще се срещне с израелския външен министър Яир Лапид и външния министър на ОАЕ шейх Абдула бин Зайед в сряда на отделни двустранни срещи и обща тристранна среща, се казва в изявление на Държавния департамент.

„Те ще обсъдят напредъка, постигнат след подписването на споразуменията миналата година, бъдещите възможности за сътрудничество и двустранните въпроси, включително регионалната сигурност и стабилност“, заяви Държавният департамент.

Миналия месец Блинкън обеща да насърчи повече арабски страни да нормализират отношенията с Израел, като той беше домакин на виртуална среща с израелски и арабски колеги, за да отбележи първата годишнина от набора от знакови дипломатически споразумения.

Израел и Судан обявиха през следващия месец, че ще нормализират отношенията, а Мароко установи дипломатически връзки с Израел през декември.

Висши сътрудници заявиха, че работят, за да накарат още арабски страни да нормализират отношенията с Израел след десетилетия вражда.

Припомняме, че „Споразумението Авраам“ е първият мирен договор между Израел и арабска държава от 25 г.

Експрезидентът на САЩ Доналд Тръмп тогава съобщи, че Израел и ОАЕ установяват дипломатически отношения. В замяна на това Тел Авив обещава да замрази плановете за анексия на райони от Западния бряг.

Палестинското ръководство обвини Обединените арабски емирства (ОАЕ) в предателство.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!