Бялото е станало любим цвят сред опонентите на президента Лукашенко, сплотени зад една учителка по английски и домакиня – 37-годишната Светлана Тихановска.

Често пъти облечена в бяло, тя приканваше привържениците си да носят гривни „с цвета на честността“ в деня на вота – в знак на подкрепа. Мнозина последваха повика и гордо носеха такива бижута – пластмасови или платнени, пред камерите и в изборните секции, се казва в цитиран от БТА анализ на AFP.

В сряда и четвъртък десетки жени с бели рокли или блузки образуваха освен това живи вериги в Минск и други градове от страната, за да заклеймят полицейските репресии над протестиращите срещу преизбирането на Лукашенко, управляващ страната от 26 години.

Още по темата

Бялото е цветът на мира, обясниха участнички в демонстрациите. Бялото, съчетано понякога с червено – цветовете на знамето на някогашната Беларуска народна република от 1918 г. и на независима Беларус между 1991 и 1995 г., – стана символ на борбата за демокрация в страната.
 
Още нещо внушава успокоение: повечето жени, излезли на улиците, носят цвете в ръка, често пъти бяло или червено. Също и бели балони. 

Някои протягаха цветя и балончета на вдъхващите силен страх бойци от силите за борба с безредици – ОМОН (руско съкращение за мобилен отряд със специално предназначение, бел. AFP). С черни бронежилетки, често и с качулки, тези полицаи сееха ужас в редиците на демонстрантите, преследваха ги, биеха ги с палки, раздаваха ритници. Близо 6700 протестиращи бяха задържани от неделя вечерта, двама загинаха.   

Трите млади жени, успели да обединят опозицията, за да се изправи срещу мустакатия 65-годишен президент, горд с мъжествеността си, имат усет за общуване с хората. 

За снимките по време на митинги и за предизборните афиши всяка позираше с характерен жест: Тихановска с вдигнат юмрук, Мария Колесникова (бивш началник-щаб на опозиционер, който е в затвора) с пръсти, изобразяващи сърце, а с победния знак „V“ – Вероника Цепкало, съпруга на още един критик на режима, изгнаник в Москва. 

Жестове на предизвикателство, възприети и от мнозина демонстранти из улиците на Минск.  

Подемана по време на демонстрациите, разнасяща се от смартфони, вдигнати над тълпите, или свирена от цигуларка, застанала пред беларуското консулство в Москва, навсякъде отеква прочутата песен „Перемен!“ (“Промени!“). 

Както и други протестиращи в миналото, противниците на лукашенковия режим избраха за химн, който да ги сплоти, мелодията, написана малко преди разпадането на Съветския съюз от Виктор Цой, руска рок звезда от 80-те. 

На 6 август двама диджеи, присъединили се към опозицията, дори включиха скришно тази песен, смятана от властите за „вредителска“, в плейлиста на проправителствен концерт в Минск, спечелвайки овациите на част от публиката. Те бяха задържани и осъдени на 10 дни арест за „неподчинение“ и „хулиганство“, както писа беларуското онлайн издание Tut.by.  

По статията работиха: , редактор Бойчо Попов

Източник: Investor.BG

Коментари