петък, февруари 23, 2024

Бивш съветник на Елцин: Ето защо се разпадна СССР

Съветският президент Михаил Горбачов искаше да спаси СССР, но нямаше късмет. Това заяви бившият съветник на Борис Елцин Сергей Станкевич, пише Ura.ru.

„Има такъв фактор като непредвидени нежелани последици. В историята това се случва през цялото време. Такъв беше случаят с Горбачов „, каза Сергей Станкевич.

Според него пучът от август 1991 г. е попречил на Горбачов. След това „всички републики, които бяха готови да останат, избягаха от Москва“.

Освен това друга причина беше, че КПСС доведе СССР до задънена улица, а реформите бяха „неудобни“.

Журналистът, историк, член на президентския съвет за развитие на гражданското общество и правата на човека, професор Николай Сванидзе също отрича вината на Горабчов.

„СССР е виновен за разпадането на СССР, Ленин, Сталин. От самото начало това беше абсолютно нежизнеспособен обществено-политически и икономически организъм. След Сталин се оказа, че тази система се поддържа изкуствено.

Някъде от края на 60-те години на миналия ХХ в. беше ясно. Горбачов просто нямаше късмет, че цените на петрола се сринаха при него и Съветският съюз нямаше за какво да се задържи.

Някои ужасни усилия можеха да продължат още 5-10 години, но така или иначе щяха да се сринат „, коментира Сванидзе пред URA.RU.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!