Bitcoin се срина след изявление на Мъск, че Tesla няма да ги приеме за плащане

Цената на bitcoin се срина, след като изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск заяви, че компанията му преустановява плановете си да приеме криптовалутата като плащане за електрически превозни средства, съобщава СиЕнЕн. 

Криптовалутата спадна с около 12% сутринта в четвъртък – като цената е спаднала до около 50 900 долара. Мъск посочи високата цена за околната среда от криптовалутата като причина за решението.

„Ние сме загрижени от бързо нарастващото използване на изкопаеми горива за добив на биткойни и транзакции, особено въглища, които имат най-лошите емисии от всички горива“, каза Мъск в Twitter.

Криптовалутата е добра идея на много нива и ние вярваме, че има обещаващо бъдеще, но това не може да води до големи разходи за околната среда.“

Тесла не отговори веднага на въпроси, свързани с хода, включително колко превозни средства са закупени с биткойн и дали Мъск преди това не е знаел за въздействието върху околната среда.

Проблемите за околната среда за добив – или създаване – на цифрови валути са добре документирани от години, като дебатът около тях се възобнови през последните месеци.

През февруари Tesla разкри, че е инвестирала 1,5 милиарда долара в биткойн и възможност да се купуват автомобилите й с помощта на криптовалутата. Мъск написа в края на март, че хората „вече могат да си купят Тесла с биткойн“.

Мъск, който в миналото изрази скептицизъм по отношение на криптовалутите, заяви в интервю за социалното приложение Clubhouse по-рано тази година, че според него биткойнът е на ръба да „получи широко приемане от хората с конвенционални финанси“. Той каза, че е трябвало да купи цифровата валута преди осем години.

В сряда Мъск заяви, че Тесла все още планира да използва биткойн, след като валутата намери по-чисти енергийни източници.

Tesla няма да продава никакви биткойни и възнамеряваме да ги използваме за транзакции веднага щом добивът премине към по-устойчива енергия„, каза той. „Разглеждаме и други криптовалути, които използват <1% от енергията / транзакцията на Биткойн."

Биткойн не е единствената криптовалута, която Мъск рекламира през последните седмици. Той също многократно споменава dogecoin, влияейки на цената.

Последният туит на Мъск преди този bitcoin бе анкета до 54-те му млн. последователи, в която пита дали искат Тесла да приеме dogecoin.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!