Досега през тази година листнатите американски биотехнологични компании са успели да наберат приблизително 9,4 млрд. долара чрез първични публични предлагания (IPO), надминавайки количеството набрани средства през цялата 2018 г. – 6,5 млрд. долара. Това е най-значимото им годишно постижение до началото на тази година, съобщава The Wall Street Journal, цитирайки данни на Dealogic.

Тази година количеството емитираните книжа на биотехнологичния сектор се покачва средно с 34% в първия ден на търговията за всяка компания в този бизнес, отчитайки най-големия среден ръст за първи ден за сектора след технологичния бум през 2000 г. 

Още по темата

Скорошният скок в цената на биотехнологичните акции надхвърля първоначалните публични предлагания, тъй като инвеститорите се фокусират върху компании, работещи върху разработването на ваксини за борба с Covid-19. Те също така предполагат, че индустрията може да се възползва от повече инвестиции от страна на правителствата в откриване и развитие на лекарства.

Все пак има причини някои анализатори да бъдат скептични. Като цяло акциите на биотехнологичните компании могат да се сблъскат с волатилност в зависимост от успеха или неуспеха на техните разработки. Някои дългогодишни инвеститори в биотехнологичния сектор гледат предпазливо на ситуацията.

Подиндексът на Nasdaq за биотехнологичните акции е нараснал с 13% от началото на тази година в сравнение с ръста от 3,7 на сто при S&P 500. 

Индексът на биотехнологиите Nasdaq е с 13%  нагоре тази година в сравнение с 3,7% ръст на S&P 500. През юни, когато пандемията на коронавируса се разви, търгуваният на борсата фонд ETFMG пусна на пазара продукт, който се фокусира специално върху компании, занимаващи се с тестване и лечение на инфекциозни заболявания.

Публичните компании вече се възползват от паричния „потоп“ в биотехнологичния сектор, като издават повече акции с рекордни темпове. От началото на тази година биотехнологичните компании са набрали над 32 млрд. долара в допълнителни предлагания, посочват от Dealogic.

Много инвеститори, прекарали години в анализи и закупуване на акции на биотехнологични компании, казват, че ентусиазмът на пазара около здравните компании може да се окаже прекомерен, особено за фирмите, които изглежда покачват залозите, че тестването на ваксини срещу Covid-19 ще бъде успешно.

Една такава компания, която работи по подобна ваксина, е Moderna Inc., чиято пазарна оценка набъбна до близо 30 млрд. долара, в сравнение с приблизително 7-те милиарда долара в началото на годината. Moderna, която разработва ваксина съвместно с Националния институт по алергии и инфекциозни болести в САЩ, вече навлиза във фаза 3 на изпитания.

Инвеститорите скоро ще могат да залагат и на още акции, свързани с коронавируса. Очаква се германската биотехнологична компания CureVac BV да емитира акции на Nasdaq в рамките на IPO по-късно този месец, споделят хора, запознати с въпроса.

Компанията, която е в ранните етапи на разработване на ваксина срещу коронавируса, попадна в новинарските заглавия през март, когато германското правителство обвини администрацията на Доналд Тръмп в опит да убеди CureVac да премести производството си в САЩ. През юли дружеството успя да набере 640 млн. долара от последния засега кръг на финансиране.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Кирилова

Източник: Investor.BG

Коментари