Белият дом знаел за руската схема с талибаните още в началото на 2019 г.

Още в началото на 2019 г. топ представители на Белия дом са били запознати с класифицирана разузнавателна информация, която показвала, че Русия тайно предлагала финансово поощрение на талибаните за смъртта на американски войници в Афганистан. По-рано беше съобщено, че Белият дом е знаел за схемата в началото на годината.

Информацията се разпространява от Асошиейтед прес, позовавайки се на добре осведомени американски източници.

Оценката е била включена в най-малко един писмен доклад, представен на президента Доналд Тръмп, според източниците. Бившият съветник по националната сигурност Джон Болтън също е споделил пред колеги, че е уведомил Тръмп за оценката на разузнаването през март 2019 г.

Белият дом не е отговорил на въпроси дали Тръмп и други официални представители са били запознати с провокациите на Русия през 2019 г. От Белия дом съобщиха, че Тръмп не е бил уведомен за разузнавателната оценка, защото тя не е напълно потвърдена. Но изключително рядко разузнаването на САЩ потвърждава без сянка на съмнение информация пред топ представители на американското правителство.

Болтън отказа коментар вчера, след като осведомителната агенция го запита дали е запознал Тръмп с информацията през 2019 г. В неделя той коментира пред NBC, че Тръмп твърди, че не е бил запознат с провокациите на Русия, за да оправдае липсата на отговор на администрацията му.

Разкритията хвърлят ново съмнение върху опитите на Белия дом да дистанцира Тръмп от разузнавателната оценка за Русия. В неделя Асошиейтед прес информира, че притесненията за действията на Русия са включени във втори писмен президентски брифинг в началото на годината и че настоящият съветник по националната сигурност Робърт О’Брайън е обсъдил въпроса с Тръмп. О’Брайън обаче отрича. Той коментира в понеделник вечерта, че оценката на разузнаването за паричното възнаграждение на Русия за талибаните „не е потвърдена“.

Източниците поясниха, че представената през 2019 г. разузнавателна оценка не е била счетена за особено спешна, тъй като Русия отдавна се намесва в Афганистан. Източниците, запознати с брифинга на Болтън пред Тръмп, отбелязват, че докладът не е съдържал „разузнавателна информация за предприемане на действия“, което означава, че разузнаването не е имало достатъчно информация за формиране на стратегически план или отговор. Но единствената цел на срещата е представянето на класифицирана разузнавателна информация за схемата на Русия.

Разузнавателната информация от началото на 2019 г. разкрива, че руските агенти са станали още по-агресивни в опитите си да се договорят с талибаните и с членове на мрежата „Хакани“. Съветът по националната сигурност е провел срещи относно информацията.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!