Белгия, Нидерландия и Люксембург оказват натиск върху Полша заради съдебната система

Лидерите на трите страни от Бенелюкс (Белгия, Нидерландия и Люксембург) бяха сред онези, които оказаха натиск върху Варшава по проблеми, свързани с върховенството на правото на срещата на високо равнище на ЕС, която в момента се провежда в Брюксел.

Холандският премиер Марк Рюте каза, че основният проблем е независимостта на съдебната власт, а не самото решение на Конституционния съд на Полша. „Много е трудно“ да се види как Полша може да получи големи парични суми от ЕС от общия план за възстановяване от пандемията, ако този проблем не бъде уреден, изтъкна Руте.

От своя страна белгийският премиер Александър де Кро подчерта, че да се възползваш от предимствата на членството в ЕС означава да приемеш общи правила. „Не можеш да принадлежиш към клуб и да казваш, че правилата не принадлежат на мен“, отбеляза той.

Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел каза, че ще бъде срамно, ако Полша отстъпи само по отношение на парите. Финансовите санкции биха били приемливи като последно решение, каза Бетел, но диалогът за намиране на съвместни решения би бил за предпочитане.

Въпреки войнствените изказвания на някои от ръководителите на страни членки германската канцлерка Ангела Меркел, известна като привърженик на компромиса, предупреди да не се води продължителна политическа и правна битка, която може да навреди на всички, особено в момент, когато ЕС се опитва да излезе от най-голямата икономическа криза в своята история.

„Ние трябва да намерим начини и възможности отново да се обединим по този въпрос, защото евентуална вълна от правни спорове пред Съда на ЕС не е решение“, подчерта тя.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!