вторник, април 16, 2024

Белгия издирва тежко въоръжен войник след заплахи срещу вирусолози

Специални белгийски полицейски звена издирват тежко въоръжен войник, изчезнал, след като се твърди, че е отправял заплахи, съобщава БиБиСи.

Заподозряният е посочен като Юрген Конингс, военен инструктор по стрелба, който е взел оръжия от казарма.

Твърди се, че в миналото е отправял заплахи срещу вирусолога Марк Ван Ранст, който е ръководил реакцията на Белгия в областта на общественото здравеопазване срещу коронавируса.

Ван Ранст и семейството му са отведени на безопасно място.

Полицията апелира към обществеността да не общува със заподозряния, а да се свърже с властите, ако бъде забелязан.

Претърсена е гора край Дилзен-Стокем в провинция Лимбург в северна Белгия, след съобщения за забелязан автомобил с тежко оръжие, за който се твърди, че принадлежи на войника.

Твърди се, че полицията е открила четири преносими ракетни установки, но се смята, че заподозряният все още има няколко други огнестрелни оръжия, както и бронежилетка.

Докладите го описват като потенциално сериозно опасен екстремист с крайнодесни възгледи.

Твърди се, че е оставил писма, в които се посочва, че е подготвен за смъртоносна битка с полицията и „вече не може да живее в общество, където политици и вирусолози са ни отнели всичко„.

Белгийските специалисти по борба с тероризма приемат заплахата изключително сериозно и според докладите няколко казарми са затворени, а на войниците е забранено да напускат.

Заподозряният е заплашвал Ван Ранст, считан за най-известния белгийски вирусолог.

Министърът на правосъдието Винсънт Ван Куикенборн заяви пред фламандската телевизия, че има индикации, че Юрген Конингс е проявил „насилие и през последните 24 часа се появиха доказателства, че мъжът представлява много сериозна заплаха„.

Най-малко 30 войници с крайнодесни възгледи са наблюдавани от белгийското звено за анализ на заплахите, а заподозряният е един от тях.

Сега се задават въпроси защо на известен крайнодесен е разрешен достъп до бойни оръжия.

Тъй като издирването продължава, Ван Ранст заяви в социалните мрежи, че подобни заплахи не му правят никакво впечатление. Той добави, че противопоставянето на ограниченията на Covid и ваксините често съвпадат с одобрение и подбуждане към насилие и расовата омраза.

В Германия също се забелязва тенденция, отричащи пандемията радикали да се превръщат в терористична заплаха.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!