Един човек загина, а десетки бяха ранени при снощните протести в Минск срещу резултатите от президентските избори в Беларус, съобщи правозащитната организация „Вясна“, цитирана от AFP.

“Един получи смъртоносна черепно-мозъчна травма, след като бе блъснат от кола“ на силите на реда по време на протестите в центъра на беларуската столица. Десетки са ранени и се намират в болница.

Беларуското вътрешно министерство обаче заяви днес, че няма загинали при протестите, посочва ТАСС.

Броят на задържаните в деня на президентските избори в Беларус, след които избухнаха протести, нарасна до 213 души, съобщи правозащитната организация „Вясна“, цитирана от ТАСС.

Още по темата

„Към 10.00 ч. сутринта днес разполагаме с данни за не по-малко от 213 задържани в Беларус вчера“, съобщи организацията и отбеляза, че броят на задържаните може да е и по-голям.

Междувременно кандидатката на опозицията на президентските избори в Беларус Светлана Тихановска заяви днес, че отказва да признае официалните резултати, показващи категорична победа за настоящия държавен глава Александър Лукашенко, предаде Ройтерс.


“Разбира се, че не ги признаваме. Получените от нас данни не съвпадат с официално обявените“, каза тя днес пред журналисти. Тихановска заяви, че смята себе си за победител, а изборните резултати – за масово фалшифицирани.


Нейни сътрудници поясняват, че опозицията е поискала повторно преброяване в някои секции, където е имало проблеми. Опозицията иска също така да проведе разговори с беларуските власти за това как да се извърши мирна смяна на властта.

Източник: Investor.BG

Коментари