вторник, юли 16, 2024

Беларус цели 60% ваксинирани

Министерството на здравеопазването на Беларус си постави за задача да ваксинира най-малко 60% от населението срещу коронавирус. През последните дни процентът на ваксинация се е увеличил. Това съобщи в неделя зам.-министър Елена Богдан за ОНТ.

„Населението ни чу и активно участва във ваксинацията. Имаме региони, които вече се доближават до 35% от ваксинирането на населението. Ние си поставяме междинна цел от 40%, както първоначално препоръчва СЗО, но вярваме, че поне 60% от населението трябва да бъде ваксинирано. Ние вървим към това“, каза тя.

Богдан каза, че реваксинацията вече е започнала в републиката, тъй като населението като цяло е получило ваксината през март-април. Тази вълна на коронавирус е трудна за болничния сектор, както по отношение на тежестта на заболяването, така и от нуждата от кислород при пациентите, каза още тя. 

През изминалото денонощие са регистрирани 2044 пациенти с COVID-19, а 2354 са изписани.

Общо от началото на пандемията в Беларус са регистрирани 586 234 души с положителен тест за COVID-19. За целия период на разпространение на инфекцията в страната са починали 4 515 пациенти с открита коронавирусна инфекция.

В началото на пандемията, президентът Александър Лукашенко изрази убеждение, че глобалните играчи могат да използват коронавируса, за да преразпределят света без война. Той припомни предложението на ООН за отпечатване на пари в размер на 10% от световния БВП за борба с икономическите последици от коронавируса.

Дори и на фона на нарастващия процент на инфекция, беларуските власти не въведоха никакви карантинни мерки през пролетта на 2020 г.

През ноември Лукашенко нареди на граничните власти да не пускат в страната беларуски граждани, заминали в чужбина по време на пандемията.

Целта на рестрикцията бе да не се допусне разпространение на коронавируса в страната. Тогава заяви, че решението за забрана за влизане в страната не съдържа политически нюанси и е временно.

Но през декември, той призна, че ситуацията и в страната е тежка. 

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!