четвъртък, май 30, 2024

Беларус блокира достъпа до Deutsche Welle

Министерството на информацията на Беларус взе решение да ограничи достъпа до редица новинарски интернет ресурси, сред които са и германската медийна компания Deutsche Welle, „Настоящо време“ и „Нов час“. Рестриктивната мярка е във връзка с разпространението на линкове към материали, признати от властите в Минск за екстремистки в тези медийни платформи.

„Министерството на информацията на 28 октомври взе решение да ограничи достъпа до редица новинарски интернет ресурси – Deutsche Welle,“ Настоящо време“ и „Нов час“, – каза първият заместник-министър на информацията Андрей Кунцевич, цитиран от агенция БелТА.

Андрей Кунцевич посочи, че решението е в съответствие с чл. 19 от Закона „За противодействие на екстремизма“, където разпространението на екстремистки материали е забранено. „В същото време член 38 от Закона за средствата за масова информация установява пряка забрана за разпространение, включително на хипервръзки към такива материали“, каза Андрей Кунцевич.

По-рано за блокирането на сайта на Deutsche Welle съобщи Белоруският съюз на журналистите (BSJ).

„Когато се опитате да влезете в уебсайта на DW [Deutsche Welle], се появява информация, че той е бил блокиран в съответствие с решението на Министерството на информацията„, се казва в изявление на Белоруският съюз на журналистите.

Синдикатът обърна внимание на факта, че „DW беше особено известен със серия от пропагандни материали за ситуацията в Беларус през 2020 г.“. По-специално, уточниха в синдиката, „ресурсът разпространява фалшификати за „изчезнали и изнасилени“,“ принудително уволнение „от Белтелерадиокомпанията“, кацане „на руски медийни работници с RT и други“.

В момента Белтелеком, най-големият доставчик в Беларус, не предоставя достъп до Deutsche Welle. Мобилните оператори все още не са блокирали достъпа до сайта.

От миналия петък белоруските интернет потребители започнаха да изпитват проблеми с достъпа до сайтовете на Deutsche Welle, рускоезичния телевизионен канал „Настоящо време“ с редакция в Прага и белоруския опозиционен вестник „Нов час“.

През октомври бяха извършени обиски в редакцията на беларуския вестник и домовете на някои служители, беше иззето оборудване, а преди това беше спряно издаването на печатната версия на вестника.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!