понеделник, юли 22, 2024

Балтийските държави обвиниха Русия в опит да фалшифицира историята

Лидерите на трите прибалтийски държави осъдиха опитите на Русия да „фалшифицира историята“ преди да бъдат навършени 75 г. от края на Втората световна война, информира АФП.

В съвместна декларация президентите на Литва, Латвия и Естония – бившите съветски републики, които сега са на източния фланг на Европейския съюз – призоваха за „истина и правда“ при признаването на престъпленията от съветската ера и отговорността на Москва за избухването на войната.

„Невярното представяне на историческите събития, довели до Втората световна война и разделението на Европа след войната, представлява усилие, будещо съжаление, за фалшифициране на историята и поставя под въпрос основата на базирания на съвременни международни правила ред„, предупреждават тримата президенти.

Докато почитат „жертвата на всички пострадали и съюзническите войски, които победиха нацисткия режим“, президентите отбелязват, че Съветският съюз също използва военна сила и репресии за подчиняване на държавите им по време на Студената война.

Президентът на Литва Гитанас Науседа заяви, че последните опити на Москва да омаловажи тайния нацистко-съветски пакт от 1939 г., сключен преди началото на Втората световна война за подялба на Европа, представляват „исторически ревизионизъм“.

„Историята не трябва да бъде пренаписвана. Когато политиците се опитват да променят историческите заключения, това води до погрешни заключения и грешни решения“, каза Науседа в интервю за АФП.

Президентът на Латвия Егилс Левитс отбеляза, че „фалшифицирането на историята е някакъв вид хибридна война“, подета от Москва.

Докато на 9 май в Русия се отбелязва Денят на победата, мнозина в балтийските държави бележат началото на десетилетия на брутална съветска окупация, а не освобождение.

Москва отказва да признае съветското нахлуване в балтийските държави през 1944-1945 г. като окупация и никога не е поднасяла извинение, както и репарации.

В последно време руският президент Владимир Путин и висши руски представители обвиняват Полша, че носи отговорност за избухването на войната, което се отхвърля от Варшава и западните й съюзници като фалшив ревизионизъм.

„За нас войната приключи през 1993 г., когато последният руски войник напусна територията на Република Литва„, отбеляза Науседа.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!