Сърбия Черна гора Хърватия

В три държави от Западните Балкани за пореден уикенд се провеждат масови протести, като основните мотиви за тях са корупцията, упражнявана от управляващите партии и държавни ръководители, репресиите срещу журналистите и неефетивната съдебна система.

За четвърта по ред седмица хиляди се събраха в черногорската столица Подгорица, за да призоват президента Мило Джуканович да подаде оставка поради предполагаемата корупция и злоупотреба със служебно положение.

Малката адриатическа страна, с население от около 620 хиляди души, е член на НАТО и кандидат за държава-член на Европейския съюз, но все още не се е присъединила към блока поради широко разпространената корупция.

Черногорските протестиращи искат оставките на Джуканович, неговия премиер Душко Маркович, Върховния държавен прокурор Ивица Станкович и главният прокурор на Черна гора за организираната престъпност Миливо Катнич.

Граждански активисти и журналисти, които твърдят, че не са свързани с политически партии, минаваха през центъра на града, скандирайки „крадци на Мило“.

Черногорските опозиционни политици се дистанцираха от протестите през последните седмици, след като първоначално подкрепиха демонстрациите.

Учителката от Подгорица Мария Бенович заяви, че протестира за една по-добра Черна гора. „Ние не сме опасност за тази страна … онези, които я унищожават в продължение на 30 години, са истинската опасност,“ каза тя пред тълпата в събота, цитирана от „Ройтерс“.

Митингите започнаха, след като Душко Кнежевич, бивш съюзник на Джуканович, обвини него и управляващата му Демократическа партия на социалистите (ДПС) за корупция и съмнителни финансови сделки.

Според Ройтерс Джуканович и ДПС отричат тези твърдения и заявяват, че протестите са легитимни, освен ако демонстранитите не проявят агресия.

На ръба ли е сигурността на Западните Балкани?
Балканите бяха ударени от политически протести в последните седмици, след като хиляди излязоха по улиците на столицата на Сърбия, Белград за 13-та поредна седмица тази събота срещу авторитарното управление на президента Александър Вучич и неговата управляващата Сръбска прогресивна партия (СНС).

Демонстрантите носеха плакати с надпис „1 от 5 милиона“, след като Вучич преди това твърдеше, че няма да се поддаде на критиките, дори ако пет милиона души възразяват срещу него.

Сърбия е по-голямата съседка на Черна гора и другата бивша югославска република.

На север няколкостотин хърватски журналисти също излязоха на улиците в столицата Загреб протестиращи срещу вълна от съдебни дела, заведени срещу тях, което по техните думи представлява опит за цензуриране на свободата на словото и пресата в бившата югославска държава.

Протестът в Загреб беше организиран от Хърватската асоциация на журналистите (HND), за да се подчертае заплахата от над 1100 съдебни дела заведени срещу журналисти и медии.

Протестиращите преминаха през центъра на столицата, като свириха и биеха барабани, скандирайки за незабавна промяна.

Възходът на Джуканович в постюгославското пространство
Бивша Югославия бе република, разположена в Централна и Югоизточна Европа, съществувала от основаването си в периода след Първата световна война до разпадането й през 1992 г. в югославските войни. 57-годишният Джуканович доминира черногорската политика повече от 30 години, като е сменял поста на министър-председател и президент през по-голямата част от периода след обявяването на независимостта на стараната през 1991 г.

През 1996 г. Джуканович се обръща срещу сръбския лидер Слободан Милошевич, като се отказва от традиционната обща сръбска и черногорска визия в полза на идеята за независима Черна гора.

Той ръководи превръщането на Югославия в Държавен съюз на Сърбия и Черна гора – държава просъществувала в периода 2003 – 2006 г. и все по-голямото отделяне на Черна гора от Сърбия под негово ръководство, което довежда до победата на референдума за независимост през май 2006 г.

И Черна гора, и Сърбия се опитват да се присъединят към Европейския съюз, но от тях се изисква да премахнат организираната престъпност, корупцията и непотизма, както и да намалят бюрокрацията, преди да станат членове на блока.

Коментари