България и Румъния остават без легла за пациенти с Covid

България води преговори с ЕС за прехвърляне на пациенти с Covid в други държави-членки поради недостиг на болнични легла, като болниците и моргите в Румъния също са пред колапс, съобщават АФП, EU observer и китайската „Глоба таймс“.

В момента има повече от 20 милиона заразени в Източна Европа, включително Русия и Украйна, според данни на „Ройтерс“. „Ние сме в бедствено положение„, каза по-рано румънският заместник-министър на вътрешните работи Раед Арафат.

България заяви, че остават дни до необходимост ор изпращане на пациенти с коронавирус в чужбина, тъй като четвърта вълна залива здравната й система, съседна Румъния също засилва ограниченията.

Здравният министър на България Стойчо Кацаров заяви, че ако настоящият брой на инфекциите не бъде спрян за 10 до 15 дни, ще има „огромни проблеми“. „Капацитетът ни по отношение на персонал и респиратори е практически изчерпан, ще трябва да търсим помощ от чужбина„.

„В момента се водят разговори с ЕС за прехвърляне на пациенти в други страни, ако се стигне до това.“

Кацаров също предупреди, че не може да се изключи блокиране.

Въпреки въвеждането на здравна карта за места като ресторанти и търговски центрове, експерти казват, че настоящата вълна може да доведе до скок на инфекции от около 5000 на ден до 9000 на ден за две седмици в страната с 6,9 милиона население.

България е с една от най-високите нива на смъртност в света с общо почти 23 000 души.

През последната година България се сблъска с продължителна политическа криза наред с пандемията, като третите парламентарни избори през 2021 г. трябва да се проведат през ноември.

България и съседна Румъния заедно имат най-ниските нива на ваксиниране в ЕС, като слабата ваксинация се дължи на широкото разпространение на конспиративни теории и недоверието към властите.

Само 24% от българите са напълно ваксинирани, като в Румъния цифрата е едва 33%.

Румъния въвежда по-строги мерки в понеделник, за да се опита да постави инфекциите под контрол.

Страната с малко над 19 милиона вече е регистрирала над 1,5 милиона случая.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!