Байдън: За 150 дни 300 млн. ваксини

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че за 150-те дни от встъпването му в длъжност в Белия дом в родината му са поставени 300 милиона ваксинни срещу COVID-19, предаде АP.

На пресконференция Байдън благодари на учените, компаниите, американския народ и за усилията на цялото му правителство за справяне с пандемията.

По-рано тази седмица Белият дом изрази убеждението си, че ще постигне целта си да ваксинира 70% от населението на страната срещу болестта до 4 юли.

Как успява Америка да постигне такива завидни резултати? Борбата срещу вируса беше обявена за война. „Това е едно военно усилие,“ каза Байдън и се зарадва на „новаторските подходи“ в това сражение. Сред тях е партньорството между двата фармацевтични гиганта Johnson & Johnson и „Merck“. „Merck“ не разполага със собствена ваксина.

В нейните фабрики ще се произвежда препарата на Johnson & Johnson. „Това е сътрудничество, подобно на това през Втората световна война,“ каза Байдън, цитиран от „Дойче веле“.

За да ускори максимално производството, правителството се позовава на един военновременен закон. Така американските концерни получават подкрепа, за да произвеждат повече ваксини, да ги опаковат и разпращат. А Пентагонът подпомага логистиката. Националната гвардия, защитата при бедствия, пенсионирани лекари и болногледачи също са мобилизирани.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!