понеделник, юни 24, 2024

Байдън повдига завесата на мистерията около убийството на Джон Кенеди

Американската администрация възнамерява на 15 декември да публикува нови документи, свързани с убийството през 1963 г. на 35-ия президент на САЩ Джон Кенеди. Това се казва в съобщение, публикувано от пресслужбата на Белия дом.

Конгресът на САЩ през 1992 г. обяви, че всички данни, свързани с убийството на Кенеди, „трябва да бъдат разкривани постепенно“, освен ако не вредят на отбраната, разузнаването, правоприлагането или външната политика на страната, отбелязва АП.

За целта американските ведомства проверяват тези документи.

Настоящият американски лидер Джо Байдън одобри процедурата за публикуване на тези материали. Някои от тях се очаква да бъдат разкрити на 15 декември. Това е информацията, чието публикуване не предизвика възражения от властите.

Властите дори поискаха да отложат публикуването на втората част. Очаква се тя да бъде разкрита едва на 15 декември 2022 г.

В същото време, както се посочва в изявлението, американските ведомства може да се застъпят, че някои от данните за убийството на Кенеди не трябва да бъдат публикувани след 15 декември 2022 г.

Очаква се Националната администрация на архивите и архивите на САЩ също да разработи план за създаване на цифрова база данни с отворен достъп, в която да бъдат поместени тези документи.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!