Байдън пак обвини Тръмп за безредиците на Капитолия

Избраният президент на САЩ Джо Байдън смята, че безредиците от 6 януари пред сградата на Конгреса са били провокирани от настоящия американски лидер Доналд Тръмп и са имали планиран характер. Съответното изявление на демократа беше публикувано в сряда на уебсайта на неговия преходен екип.

„Миналата седмица станахме свидетели на безпрецедентна атака срещу нашата демократична система. В нашата 244-годишна история не сме виждали подобно нещо„, каза Байдън. „Тази престъпна атака беше координирана и планирана. Тя беше извършена от политически екстремисти и вътрешни терористи, които бяха тласнати към насилие от президента Тръмп“, каза Байдън.

Байдън отбеляза, че смята инцидента за „въоръжен бунт, насочен срещу Съединените американски щати„. „Извършителите на това трябва да носят отговорност“, заключи той.

На 6 януари поддръжници на Тръмп, събрали се във Вашингтон на митинг, опитаха да щурмуват Капитолия, за да попречат на одобрението на Джо Байдън за президент.

В знак на протест срещу действията на Тръмп и безредиците на Капитолийския хълм, при които загинаха няколко души, няколко служители на американската администрация подадоха оставки.

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ гласува за импийчмънт на Тръмп.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!