Американските демократи номинираха Джо Байдън за свой кандидат за Белия дом. Както се очакваше, бившият вицепрезидент на САЩ получи необходимия брой гласове на делегатите във вторник вечерта (местно време) на виртуалния партиен конгрес. Той ще се изправи срещу президента на САЩ Доналд Тръмп в изборите на 3 ноември.

„Това означава целия свят за мен и семейството ми“, каза Байдън. „Благодаря, благодаря, благодаря”. 77-годишният ще говори в края на партийната конференция в четвъртък (местно време) във Уилмингтън, Делауеър, и официално ще приеме номинацията.

Още по темата

След поредица първични избори Байдън вече обяви в началото на юни, че има всички гласове, необходими за осигуряване на кандидатурата на партията. Настоящият държавен глава Тръмп ще бъде официално определен за кандидат на републиканците на партийна конференция през следващата седмица.

Поради пандемията на коронавируса демократите трябваше да променят плановете си за партийния конгрес. Първоначално срещата бе планирана в голяма зала в Милуоки, Уисконсин – с десетки хиляди гости. Четиридневното традиционно мегасъбитие беше свито до по два часа на ден, което се излъчва по много телевизионни канали и онлайн. Само няколко представители на демократите са на място в зала, предаде Ройтерс. 

По време на гласуването за номинацията представители на щатите и областите на САЩ обикновено обявяват разпределението на гласовете на делегатите – и използват повода, за да отправят политически искания или да хвалят родината и щатите си. Тази година процедурата беше в компресиран вид – видеоклипове от отделните части на страната напомнят на гласуването и присъждането на точки при конкурса за песен на Евровизия. Изказванията на политици, активисти или служители се въртяха около плановете на Байдън за икономиката и преживяванията по време на пандемията – имаше и критика към Тръмп.

Например бившият президент Бил Клинтън осъди политиките на управляващите. „Тръмп казва, че сме световни лидери. Е, ние сме единствената голяма индустриализирана нация, чийто дял на безработица се утрои. Във времена като това Овалният кабинет трябва да бъде команден център. Вместо това прилича на център на буря. Има само хаос”. Само едно нещо никога няма да се промени – решимостта на Тръмп да отхвърля отговорността и да прехвърля вината върху другите. Напразно търсим отговорност, каза още Клинтън.

Американците знаели какво да очакват през още четири години управление на Тръмп: обвинения, тормоз и деградация. Кандидатът за президент на демократите Байдън, от друга страна, предлагал на американския народ икономическо възстановяване към по-добро. „Нашата партия е единна, че ви предлагаме много различен избор: президент, който да работи. Човек на земята, който си върши работата. Човек с мисията да поеме отговорност, а не да обвинява другите; фокус, а не разсейване; обединение, а не разделяне. Изборът ни е Джо Байдън”, каза още Клинтън. 

И бившият президент на САЩ Джими Картър също призова за това Байдън да бъде избран. „Джо Байдън трябва да бъде следващият ни президент“, каза Картър в аудио изявление. „Заслужаваме човек с почтеност и преценка, някой, който е честен и справедлив, някой, който отстоява това, което е най-добро за американския народ”. 95-годишният демократ Картър е най-възрастният жив бивш президент на страната.

Бившият президент Барак Обама поздрави Байдън за номинацията. “Поздравления, Джо. Гордея се с теб“, написа 59-годишният във вторник вечерта (местно време) в Twitter. Той коментира туит на Байдън, който написа: „За мен е честта на живота ми“ да приема президентската номинация на демократите.

Американският президент Тръмп от своя страна предупреди своите привърженици във вторник, че радикалната левица ще вземе властта в случай на негов провал на изборите. „Джо Байдън е марионетка на радикалното ляво движение, което се стреми да изкорени напълно границите на Америка“, заяви републиканът по време на посещение в граничния град Юма, Аризона. „Те искат да съборят стената, не искат граници“. Демократите били срещу стената на границата с Мексико. Но не и за отварянето на границите.

Байдън иска да обедини отново САЩ 

Байдън обещава да обедини страната като президент. Той възнамерява да поведе нацията извън пандемията на коронавируса и да възстанови икономиката, която беше силно повредена от кризата. Той също така обещава да работи за повече справедливост и да се противопостави на системния расизъм.

77-годишният Байдън беше вицепрезидент при управлението на Барак Обама в продължение на осем години. Негов подгласник ще бъде калифорнийският сенатор Камала Харис, която в случай на победа би била първият чернокож вицепрезидент на САЩ. Очаква се Хариса да бъде номинирана в сряда (местно време) и след това да произнесе речта си за номинация. Байдън обмисляше десетки жени за „Running Mate“.  По време на всенародния дебат за расизма и насилието на полицията върху него се засили натиск да избере  жена, която не е белокожа.

В редица национални анкети Байдън изпреварва президента Тръмп. Заради сложната избирателна система обаче анкетите имат ограничена информативна стойност. Досега Байдън се справя добре с предпазлива предизборна кампания на фона на пандемията. Демократите подчертават своето послание за изпращане на отговорен кандидат в надпреварата за Белия дом. Заради лоялната база на Тръмп те зависят от широка коалиция на привърженици – от разочарованите избиратели на Тръмп до фенове на левите политики. Надеждата е, че умереният Байдън може да обедини всички тях зад себе си.

Източник: Investor.BG

Коментари