Президентът на САЩ Джо Байдън би искал да посети Украйна, но сега няма конкретни планове той да пътува до страната. Това съобщиха в понеделник от Белия дом, цитирани от Fox News. Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки в понеделник допълни, че служителите „ще продължат да оценяват“.

„Нашата цел е да отворим отново посолството, да имаме нашите дипломати там, не само да пътуват напред-назад, но да присъстват в страната“, каза Псаки. Знам, че президентът би искал да посети Украйна, но засега няма планове, които се разработват“, каза Псаки.

Въпросите за потенциално пътуване до Украйна за президента идват, след като председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, оглави делегация на Конгреса от депутати от демократите през уикенда, за да се срещне с украинския президент Владимир Зеленски.

Миналата седмица министърът на отбраната Лойд Остин и държавният секретар Антони Блинкен посетиха Украйна.

Президентът пътува до Варшава, Полша през март след извънредна среща на върха на НАТО. По време на посещението си Байдън каза, че „няма да ме пуснат“ да премина границата с Украйна.

„Част от моето разочарование е, че не мога да го видя от първа ръка, както на други места“, каза Байдън миналия месец, имайки предвид хуманитарната криза и разрушенията в Украйна.

„Те няма да ме пуснат, разбираемо, предполагам, да пресека границата и да видя какво се случва в Украйна“, каза Байдън.

Коментари