Иран никога няма да получи ядрено оръжие. Това заяви президентът на САЩ Джо Байдън по време на телефонен разговор с краля на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз ал Сауде, съобщава TeleTrader.

Според изявлението, публикувано от Белия дом, двамата са обсъдили въпроси от взаимен интерес, сред които нападенията на хути срещу цивилни цели в Саудитска Арабия.

Освен това американският президент е коментирал „продължаващите многостранни преговори за възстановяване на ограниченията върху ядрената програма на Иран“.

Накрая двамата лидери са потвърдили ангажимента на Съединените щати и Саудитска Арабия да осигурят стабилността на световните енергийни доставки.

Иран и САЩ подновиха непреките преговори във Виена за възобновяване на ядреното споразумение от 2015 г.

Целта на преговорите е САЩ да се върнат към ядрената сделка, сключена между Иран и международните посредници през от 2015 г., а Техеран да започне отново да спазва ангажиментите си по него. Тръмп оттегли Съединените щати от споразумението с аргумента, че Иран нарушава условията по него.

От април досега САЩ и Иран проведоха във Виена осем кръга непреки преговори, насочени към възобновяване на действието на пакта за отмяна на санкциите срещу Техеран, при което иранската страна трябва да спазва ограниченията върху ядрената й програма.

Докато от Държавния департамент на САЩ твърдят, че преговорите навлизат във „финалната си част“, ирански служители посочват, че част от исканията им за премахване на санкциите не са били взети под внимание при преговорите във Виена.

И двете държави казват, че чакат окончателно политическо решение от другата страна за възобновяване на ядрената сделка.

Коментари