Бабиш предава властта на опозицията в Чехия

Чешкият премиер Андрей Бабиш обеща в петък безпроблемно предаване на властта. Той ще предаде властта на блока от опозиционни партии, които спечелиха изборите миналия уикенд, предаде „Ройтерс“.

Очаквано, Бабиш се отказа от възможността сам да сформира правителство.

Две опозиционни коалиции, дясноцентристката „Заедно“ и либералните „Пирати/кметове“, спечелиха 108 места помежду си в 200-местната долна камара на парламента и заявиха, че искат да съставят правителство заедно.

„Ще отидем в опозиция“, без преди това да се опитваме да съставим кабинет, каза той. Ние не се вкопчваме в позиции, няма да блокираме нищо. В мой интерес е страната ни да просперира, както беше при нашето правителство „, написа той в Twitter.

Президентът Милош Земан, съюзник на Бабиш, заяви преди изборите, че ще номинира шефа на най -голямата партия, за да направи първия опит за съставяне на ново правителство. 77-годишният Земан не коментира въпроса след изборите, тъй като в неделя беше приет в интензивно отделение на пражка болница с неразкрита болест. Несигурността относно здравето на Земан може да причини забавяне. 

Като се има предвид липсата на потенциални коалиционни партньори, всеки кабинет, ръководен от Бабиш, почти със сигурност няма да успее да спечели необходимия вот на доверие в долната камара, въпреки че опитът би могъл да удължи мандата му на власт с месеци.

Нов кабинет може да бъде назначен едва след заседание на парламента, което трябва да започне работа на 8 ноември.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!