B-52 Stratofortress

Във вторник американските военни обявиха, че стратегическите бомбардировачи B-52 Stratofortress ще бъдат разположени в Близкия изток в отговор на това, което и.д. министър на отбраната на САЩ, Патрик Шанахан обяви като „индикация за вероятна заплаха от страна на Иран“.

Централното командване на САЩ публикува снимки на бомбардировачи B-52 H, предназначени за 20-та експедиционна бомбена ескадрила, която пристигна в зоната на отговорност на CENTCOM (AOR).

Според описанието, B-52 Stratofortress може да извърши стратегическа атака, въздушна подкрепа, офанзива и морски операции в подкрепа на стабилността в региона.

По-рано Пентагонът публикува видеозапис, в който са показани четири бомбардировачи Б-52 на ядрените сили на страната, които излитат за Близкия изток.

Stratofortresses отпътуваха от военновъздушната база Barksdale във Луизиана във вторник до въздушна база Al Udeid в Катар, според доклад на Fox News.

В неделя съветникът по националната сигурност Джон Болтън обяви разполагането на самолетоносачът USS Ейбрахам Линкълн и бомбардировачи в района на Централното командване на САЩ, предназначени да изпратят предупредително съобщение до Техеран.

Иран нарече това съобщение акт на „психологическа война“.

В началото на седмицата държавният секретар на САЩ, Майк Помпео направи изненадващо посещение в Ирак, където се срещна с президента на страната Адил Абд ал-Махди.

Всичко това става на фона на решението на Иран в сряда да спре спазването на елементите на важното ядрено споразумение (JCPOA), което незабавно ескалира кризата между Техеран и Вашингтон, но истинската точка на възпламеняване може да дойде рано това лято, когато Иран заплашва да предприеме важна стъпка към придобиването на оръжия.

„Руските дипломати със сигурност ще продължат да обсъждат този въпрос, включително с европейските партньори, за да постигнат дългосрочната устойчивост“ на споразумението с Иран, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Представители на ЕС предупредиха, че Иран рискува по-нататъшна изолация.

Британският външен министър Джереми Хънт предупреди за сериозни последствия, ако Иран наруши ангажиментите си по сделката.

 

Коментари