Основните борси в азиатско-тихоокеанския регион затвориха последната сесия за тази седмица със смесено представяне. Инвеститорите останаха предпазливи, тъй като американските законодатели изглежда не успяват да постигнат напредък по отношение на новия пакет от стимули срещу влиянието на коронавируса, информира CNBC.

Австралийският бенчмарк ASX 200 затвори с повишение от 0,58% при 6126,20 пункта. Акциите Commonwealth Bank обаче поевтиняха с 0,93%. По-рано тази седмица кредиторът отчете спад от 11,3% в нетната си годишна печалба след приспадането на данъци.

В Япония измерителят Nikkei 225 добави 0,17% до 23 289,36 пункта, докато индексът Topix се понижи с 0,05% до 1623,38 пункта. Показателят Kospi  от Южна Корея спадна с 1,23% до 2407,49 пункта, а хонконгският индекс Hang Seng отчете понижение от 0,04% до 25 221,35 пункта.

Още по темата

В континентален Китай измерителят Shanghai composite нарасна с 1,19% до 3360,1 пункта, а показателят Shenzhen component  добави 1,49% до 13 489,01 пункта.

Икономическото възстановяване на Китай продължи през юли, като растежът в промишлеността остава стабилен въпреки слабите продажби на дребно.  Индустриалното производство в страната се е повишило с 4,8% на годишна база през юли. Общите продажби на дребно са спаднали с 1,1% в сравнение с прогнозираното увеличение от 0,1%, показаха данни от днешния ден.

Законодателите в Съединените щати изглежда са в безизходица за следващия кръг от коронавирусна помощ, като изглежда, че за постигането на споразумение за пакета или приемане на законопроект ще са необходими още седмици работа.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че няма да рестартира разговорите с републиканците по този въпрос, докато те не увеличат офертата си за помощ с 1 трилион долара. Икономическият съветник на Белия дом Лари Кудлоу също заяви, че администрацията и демократите са в „безизходица“.

Съобщава се, че официалните служители от Вашингтон и Пекин ще направят преглед на напредъка по своята търговска сделка от първа фаза по-късно тази седмица, приблизително шест месеца след влизането в сила на споразумението.

Връзката между САЩ и Китай значително се влоши през последните седмици, след като президентът Доналд Тръмп издаде изпълнителни заповеди срещу китайския технологичен гигант Tencent и собственика на TikTok ByteDance. Това беше последвано от санкции на САЩ срещу 11 лица, включително ръководителя на администрацията на Хонконг Кари Лам и ответни ходове от Пекин, които наложиха санкции на 11 граждани на САЩ, сред които има и сенатори.

Среща през тази седмица е „много повече от сверяване на часовниците“, каза Вишну Варатан, главен икономист от Mizuho Bank. „Всъщност е лакмусов тест за това колко екстремен може да стане конфликтът между САЩ и Китай преди изборите за президент на САЩ“, заяви той.

Към 11:20 ч. българско време йената се търгува на ниво от 106,78 йени за долар, а австралийският долар – на стойност от 0,714 щатски долара.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Източник: Investor.BG

Коментари