понеделник, юли 22, 2024

Авиопарад в небето на Москва над карантиниран Червен площад

Авиопарад премина над Червения площад в Москва в чест на 75-годишнината от Великата Отечествена война, съобщи ТАСС. В парада участваха 75 хеликоптери и самолети.

По традиция парадът бе открит от хеликоптери, включиха се и най-големият военнотранспортен хеликоптер в света – Ми-26, многоцелеви Ми-8АМТШ, транспортнобоен Ми-35М, разузнавателни и ударни хеликоптери Ка-52 „Алигатор“ и Ми-28Н „Нощен ловец“

Зад тях преминаха радарни самолети, военно-транспортни самолета Ил-76МД и три бомбардировача с Ту-22М3, предвождани от ракетния носител Ту-160.

Снимка 478759


Източник: EPA/БГНЕС

Видяха се и четири изтребителя МиГ-31К снабдени с хиперзвуковите ракети „Кинжал“ и звено от четири многофункционални изтребители от пето поколение Су-57.

Шест Су-25 завършиха парада, като изрисуваха в небето националния флаг на Руската федерация.

Тази година масовите събития по случай Деня на победата бяха отложени поради епидемиологичната ситуация, свързана с разпространението на коронавируса и наложената строга карантина в Москва – най-голямото огнище на заразата в страната.

Президентът Владимир Путин поднесе цветя пред паметника на Незнайния войн и в речта си обеща тържествен и истински парад и поход на Безсмъртния полк.

„Както обикновено – широко и тържествено, ще отбележим годишнината, ще го направим с достойнство като наш дълг към тези, които са изстрадали, извоювали и осъществили победата“, заяви държавният глава, обръщайки се към гражданите в събота по случай Деня на победата.

Ние знаем и твърдо вярваме, че сме непобедими, когато сме заедно„, заяви президентът на Руската федерация.

Снимка 478755


Източник: EPA/БГНЕС

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!