Загубите за китайската авиационна индустрия се увеличават допълнително през второто тримесечие на годината на фона на слабото търсене на полети заради пандемията от коронавирус, съобщава Ройтерс. Компаниите от тази индустрия са изгубили 34,25 млрд. юана (4,89 млрд. долара). Спадът е малко по-малък от този, записан през първото тримесечие и подчертава колосалното финансово въздействие, което оказва заразата върху този бизнес. 

Още по темата

През първото тримесечие индустрията, която включва въздушните превозвачи, летища и други компании от авиацията, е загубила 38,1 млрд. юана, сочат данните, публикувани от Администрацията на гражданската авиация на Китай (CAAC).

Китайската авиационна индустрия се възстановява по-бързо, отколкото тази в повечето страни, излизащи от блокировките, поставени от правителствата за ограничаване на разпространението на COVID-19. Това възстановяване е подкрепено от стабилното възраждане на вътрешния пазар на пътувания, след като в Китай до голяма степен беше овладяна.

Но данните показват, че секторът все още е далеч под нивата пандемията. Броят на пътниците през юни е намалял с 42,4% на годишна база до 30,74 милиона, посочват от CAAC, като подчертават, че резултатите все пак са по-добри от 52,6-процентния спад през май.

През първата половина на тази година общият брой на пътниците е спаднал с 45,8% спрямо година по-рано.

За да стимулират паричните потоци, наскоро няколко китайски авиокомпании въведоха билети с отстъпки, които биха позволили на пътниците неограничени пътувания в страната. China Eastern Airlines е първата компания, която продаде през юни билети тип „лети на воля“ за неограничени вътрешни пътувания през уикенда до края на годината.

Тази опция беше посрещната с голям ентусиазъм от потребителите и повечето авиокомпании последваха примера на China Eastern Airlines. Този месец Hainan Airlines предложи на потребителите билети, които биха им позволяват да осъществяват неограничени брой полети до или от остров Хайнан, популярно тропическо туристическо място.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Източник: Investor.BG

Коментари