AstraZeneca призна, че ваксината ѝ се нуждае от „допълнително проучване“

Британско-шведската мултинационална фармацевтична компания AstraZeneca вероятно ще проведе допълнително глобално проучване, за да оцени ефикасността на ваксината си срещу COVID-19. Това обяви главният изпълнителен директор на компанията Паскал Сорио след въпроси относно резултатите от проучването в третата фаза на клиничните изпитвания.

Вместо да добави доброволци към продължаващ процес по изпитване в САЩ, ще бъде проведено ново проучване, за да се оцени по-малка доза, която се представя по-добре от пълната доза в проучванията на AstraZeneca, каза Сорио, цитиран от „Блумбърг“.

„Сега, когато установихме това, което изглежда като по-добра ефикасност, трябва да потвърдим това, така че трябва да направим допълнително проучване“, коментира Сорио.

Сориот каза, че вероятно ще бъде поредното „международно проучване, но това може да бъде по-бързо, защото знаем, че ефикасността е висока, така че се нуждаем от по-малък брой пациенти“.

Новината идва, когато AstraZeneca се изправя пред въпроси относно степента на успеваемост, които според някои експерти могат да попречат на шансовете й за бързо одобрение от регулаторите на САЩ и ЕС.

Няколко учени повдигнаха съмнения относно стабилността на резултатите, показващи, че експерименталната ваксина е 90% ефективна при подгрупа от участници в проучването, които първоначално по грешка са получили половин доза, последвана от пълна доза.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!