вторник, юли 16, 2024

Армията на САЩ подписва с Тайланд пакт за „стратегическа визия“

Началникът на генералният щаб на армията на САЩ генерал Джеймс Макконвил се срещна с премиера на Тайланд и началникът на армията в петък, при първото посещение на високо равнище от чуждестранна делегация в Тайланд, тъй като пандемията COVID-19 прекъсна международните пътувания, съобщава „Ройтерс“.

Макконвил се срещна с министър-председателя Прают Чан-оча, а също и с началника на тайландската армия Апират Конгсомпонг и подписа Декларация за стратегическо визия, се казва в изявление на американското посолство, тъй като Вашингтон иска да успокои съюзниците за ангажиментите си в региона.

Текстът на изявлението не е публикуван, но посолството заяви, че ръководителите на двете армии Макконвил и Апират „обсъждат модернизация, оперативна съвместимост, съвместно обучение и доктрина„.

САЩ се стремят да противодействат на влиянието на Китай в Югоизточна Азия и изпратиха два самолетоносача в Южнокитайско море, докато китайските военни провеждаха учения в близост до острови, за които претендира и Виетнам.

Тайланд е най-старият съюзник на Вашингтон в Азия, но отношенията бяха обтегнати от военен преврат през 2014 г., ръководен от тогавашния началник на армията Прают, който свали избраното гражданско правителство.

САЩ намалиха някои военни обмени с Тайланд, а Бангкок отговори, като установи по-тесни връзки с Китай.

Отношенията между САЩ и Тайланд се подобриха след общите избори през миналата година, които официално възстановиха гражданското управление, Прают спечели като цивилен лидер, което доведе до сделка с оръжие за бронетранспортьори от САЩ и леки атакуващи хеликоптери миналата година.

Прайют в петък също призна 2 млн. долара американска помощ за Тайланд, да се справи с коронавируса, според информация от кабинета му.

По-рано Китай предупреди за бъдещ военноморски инцидент със САЩ в индо-тихоокеанския регион.

Китай посъветва съседи да мислят за сигурността си и да не приемат американски ракети.

В същото време, Австралия обяви, че влага близо $200 млрд. в ударните си способности по въздух, море и суша.

Великобритания коментира, че може да увеличи военното си присъствие в Азия и да предприеме редица други действия за сдържане на Китай.

Си Дзинпин разговаря с Путин за засилване на взаимната подкрепа и категорично противопоставяне на посегателствата на отделни държави срещу суверенитета на Китай и Русия.

Междувременно ръководителят на Пентагона Марк Еспър отчете успешно „сдържане“ на Русия по време на първата година от назначаването му на поста.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!