петък, юли 19, 2024

„Армия на Тръмп“ следи за изборни нередности

Републиканците мобилизират хиляди доброволци за наблюдаване на местата за ранно гласуване и кутиите за бюлетини за президентските избори на 3 ноември. Това е част от усилията за намиране на доказателства в подкрепа на неоснователните оплаквания на президента Доналд Тръмп, че гласуването по пощата ще доведе до измами, информира „Ройтерс“.

В ключовите щати Пенсилвания, Флорида и Уисконсин наблюдатели от Републиканската партия ще търсят нередности, особено по отношение на гласуването по пощата, което се увеличи заради пандемията от коронавируса, съобщиха повече от 20 представители, които участват в операцията. Те отказват да съобщят колко доброволци до момента са се включили. От кампанията по-рано тази година обявиха, че целта е да наемат 50 000 наблюдатели в цялата страна.

Мисията е, според източниците, да се направят снимки и видеоклипове, които републиканците могат да използват в подкрепа на неоснователните до момента предупреждения, че гласуването по пощата е белязано от измами и да им помогне, ако възникне съдебен спор за резултатите от вота на 3 ноември между Доналд Тръмп и Джо Байдън.

Кампанията вече започна да публикува материали, включително на наблюдател от кампанията на Тръмп, който е бил отпратен от място за ранно гласуване във Филаделфия миналия месец. От градската управа казаха, че наблюдателите са добре дошли в избирателните секции на 3 ноември, но не е разрешено да посещават местата за ранно гласуване.

Някои активисти се опасяват, че подобни спречквания могат да увеличат напрежението, след като по-рано тази година въоръжени милиции се изправиха срещу протестиращи по улиците в САЩ.

Следене на гласуването от наблюдатели от партиите в САЩ е нещо нормално и датира още от XVIII век. Дори има различни закони на щатско ниво, както и местни правила.

Но тази година операцията на кампанията на Тръмп е изключително необичайна, коментират защитници на правото на гласуване по отношение на фокуса върху ранното гласуване и търсенето на доказателства в подкрепа на безпочвените предупреждения на президента и неговите поддръжници, че демократите планират да залеят системата с фалшиви бюлетини, за да откраднат изборите.

В публикувано видео в „Туитър“ през септември, което търси доброволци за „Армията на Тръмп“ Доналд Тръмп-младши неоснователно обвинява демократите, че планират да опорочат вота с милиони фалшиви бюлетини. Президентът пък отказва да се ангажира да приеме резултатите от вота. По време на първия президентски дебат на 29 септември държавният глава призова поддръжниците си да „отидат в избирателните секции и да гледат внимателно“.

Гласуването по пощата е в полза на демократите в ключовите щати, което означава, че Байдън ще води преди официалното гласуване да започне на 3 ноември.

Във Флорида, където исторически републиканците разчитат на гласуване по пощата, близо 2,5 милиона демократи са поискали да гласуват така в сравнение с около 1,7 милиона републиканци. В Пенсилвания повече от 1,5 милиона демократи са пожелали да гласуват по пощата, което е близо три пъти повече от републиканците.

Републиканците се заканиха да следят всяка стъпка от гласуването по пощата, включително възнемеряват да поставят камери на местата за гласуване.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!