Армения и Азербайджан пак се обвиняват за нарушаване на примирието

Само няколко часа след влизането в сила на хуманитарното примирие, Армения и Азербайджан се обвиниха взаимно в неговото нарушаване.

Първи за нарушаване на режима на прекратяване на огъня съобщиха властите на Армения. По техни данни азербайджански военни са започнали артилерийски обстрел почти веднага след полунощ, когато започва хуманитарния коридор. Обстрелът е продължил почти три часа.

На свой ред властите на Азербайджан съобщават, че околностите на Джабраил и селата около река Араз в нощта срещу неделя са били подложени на минометен и артилерийски обстрел. Засега не се съобщава за жертви.

Нагорни Карабах съобщава за настъпление на азербайджански сили, независимо от влязлото в сила примирие. От местните власти съобщават обаче за убити и ранени, макар и да не привеждат по-конкретни данни.

Военните действия в Карабах започнаха на 27 септември, като се откриха няколко фронта, под обстрела на които попадат и населени места с цивилно население.

На 10 октомври с посредничеството на Моско бе договорено кратко примирие за обмяна на пленници и хуманитарен коридор, което примирие така и не влезе в сила.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!