събота, февруари 24, 2024

Анти-ЛГБТ законът на Унгария вече е действащ въпреки заплахите на ЕС, че ще я накаже

Закон, който забранява разпространението на съдържание в училищата, за които се смята, че насърчават хомосексуалността и промяната на пола, влезе в сила в сряда, въпреки предупреждението на най-важния европейски надзорен орган, че законът рискува дискриминация срещу ЛГБТ хората, съобщават „Франс 24“ и АП.

Новият закон, който влиза в сила в Унгария, забранява споделянето на съдържание относно хомосексуалността или промяната на пола на хора под 18 години в училищни програми за сексуално образование, филми или реклами.

Правителството казва, че има за цел да защити децата, но критиците на закона казват, че той свързва хомосексуалността с педофилията.

Лидерите на ЕС се нахвърлиха върху закона, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен го нарече „срам„.

Наред с други неща, промените в унгарската конституция през декември 2020 г. уточниха определението за семейство, за да се изключат транссексуалните и други ЛГБТ лица, като определиха основата на семейството като „брак и отношенията родител-дете“.

Декларира се, че „майката е жена, а бащата е мъж„.

Последното предупреждение срещу Унгария дойде във вторник от Венецианската комисия, консултативна група по конституционни въпроси към правозащитния орган на Съвета на Европа от 47 държави.

„Това изменение на конституцията не трябва да се използва като възможност за оттегляне на съществуващите закони за защита на лица, които не са хетеросексуални или за промяна на тези закони в техен ущърб„, се казва в анализ и становище по законите.

Еднополовите бракове са забранени по конституция в Унгария, но гражданските партньорства са признати.

Законът декларира, че само семейните двойки могат да осиновяват деца, освен ако не получат специално разрешение от министъра на семейните дела. Това на практика забранява на еднополови двойки или самотни лица да осиновяват.

Комисията заяви, че трябва да се установят ясни критерии за ограничаване на „новата дискриминационна власт“ на министъра да предоставя или отказва съгласие за осиновяване от самотни хора. Това ще помогне за спиране на дискриминацията, включително въз основа на сексуална ориентация и полова идентичност.

Също така е установено, че законите превръщат „законовото признаване на пола на транс и интерсексуалните хора противоконституционно и следователно невъзможно“ и че това „е несъвместимо с международните стандарти за правата на човека„.

Съветът на Европа не е част от Европейския съюз, но мненията на Венецианската комисия се вземат предвид от изпълнителната власт на ЕС, когато преценява дали да предприеме действия срещу някоя от 27-те страни членки на блока поради евентуално отстъпление от демократични ценности.

ЕК и парламентът на ЕС вече започнаха акция за „върховенство на закона“ срещу правителството на унгарския премиер Виктор Орбан.

Ако четири пети от 26-те партньори на Унгария в ЕС се съгласят, „съществува явен риск от сериозно нарушение“ на ценностите на блока, Будапеща може да загуби правото си на глас.

В договора на ЕС се казва, че блокът „се основава на ценностите на зачитането на човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, върховенството на закона и зачитането на правата на човека, включително правата на лицата, принадлежащи към малцинствата„.

Законодателите настояват комисията на ЕС, която контролира начина, по който се прилагат законите на блока, да продължи напред с правни действия и евентуално да се откаже на Унгария достъп до новия европейски фонд за възстановяване от коронавируса, освен ако не се поправи.

Венецианската комисия също изрази загриженост относно „специалния правен ред“, регулиращ извънредните положения, „който в крайна сметка може да повдигне някои сериозни въпроси относно обхвата на правомощията на държавата„.

Притеснява се и от „концентрацията“ на извънредни правомощия в ръцете на правителството.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!